Az alacsony szénhidráttartalmú diéta hosszú távon veszélyes is lehet

életmód
2018 szeptember 01., 15:03
comments 173

Több jel is arra mutat, hogy a rövidtávú testsúlycsökkentés egyik legnépszerűbb módjának hosszú távon nagy ára lehet. A héten Münchenben, a világ legnagyobb szívegészségügyi konferenciáján a łódźi orvosi egyetem munkatársai mutattak be egy új kutatást, ami az alacsony szénhidráttartalmú ételek rendszeres fogyasztásának hatásait vizsgálta. Maciej Banach, a tanulmány szerzője kijelentette:

„Ezeket az étrendeket el kell kerülni. Azt találtuk, hogy az alacsony szénhidráttartalmú diétát tartók esetében nagyobb a kockázata a korai elhalálozásnak.”

A tanulmány szerint az ilyen diétát tartók hamarabb meghalhatnak szívkoszorúér-betegségben, sztrókban vagy rákban.

Az Európán kívüli, országos, reprezentatív felmérésben 24 825 embert vizsgáltak, akik 1999 és 2010 között mind részt vettek az Amerikai Nemzeti Egészséget és Táplálkozást Vizsgáló Felmérésben (NHANES). Miután összehasonlították a kevesebb és a több szénhidrátot fogyasztókat, a kutatók az alacsony szénhidráttartalmú diétán élők körében 32 százalékkal magasabb idő előtti elhalálozási kockázatot mértek. Az eredményt összevetették hét másik táplálkozástudományi tanulmánnyal, amik összesen több mint 447 ezer alanyt vizsgáltak, és így együttesen arra jutottak, hogy akik alacsony szénhidráttartalmú étrend szerint éltek, azok szívbetegségben 15, agyi és érrendszeri betegségben 13, rákban pedig 8 százalékkal nagyobb valószínűséggel halhattak meg.

Banach arra hívta fel a figyelmet, hogy sokan az alacsony szénhidráttartalmú diéta részeként csökkentik az elfogyasztott rost és gyümölcs mennyiségét, miközben több vörös húst fogyasztanak, és ez magyarázhatja az idő előtti elhalálozás fokozott kockázatát, hiszen a vörös húst nemrég összefüggésbe hozták a szívbetegség és a rák esélyének növekedésével. A tanulmány szerint ha a fehérje az alacsony szénhidráttartalmú étrendben hús helyett növényi alapú élelmiszerekből származik, akkor ez nem feltétlenül veszélyes.

Ha kevés szénhidrátot eszel, hús, vaj, sajt és zsír helyett jobb a zöldség

Az eredmény összhangban áll egy másik, pár hete, a Lancet orvosi folyóiratban publikált tanulmánnyal, ami szerint a szénhidrátban túl alacsony vagy túl magas étrend megemeli a korai halálozás kockázatát. A kutatók itt is nyolc nagyszabású tanulmány eredményeit gyűjtötték össze, és arra jutottak, hogy aki egészségesen akar élni, annak az étrendjében mérsékelt mennyiségű szénhidrátnak is kell lennie: az étrend teljes kalóriamennyiségéből a 40 százaléknyi szénhidrátnál kevesebb vagy a 70 százaléknyinál több az idő előtti halálozás magasabb kockázatával jár.

De nem minden szénhidrátban szegény étrend egyforma. Azok között, akik szénhidrát helyett több húst (baromfit, marhát, bárányt), vajat, sajtot és zsírt fogyasztanak, nagyobb a korai elhalálozás kockázata, mint azoknál, akik a fehérje- és zsírszükségletüket olyan növényi alapú élelmiszerekből nyerik, mint az avokádó, a diófélék és a hüvelyesek.

Az olyan, népszerűbb súlycsökkentő diéták, mint az Atkins és a Dukan nagy mennyiségű húsfélét tartalmaznak. Csakhogy a kutatók szerint az Amerikában és Európában is elterjedt, húsokban gazdag, szénhidrátban szegény étrend megrövidítheti az élettartamot, ezért kerülendő, helyette – amennyiben valaki a szénhidrátban szegény étrendet akarja követni – a szénhidrátokat növényi alapú zsírokra és fehérjékre cserélve hosszú, egészséges öregkorra számíthat.

A harvardi kardiológus és táplálkozás-szakértő Sara Seidelmann a Guardiannek azt mondta: „A kutatócsoport nagy munkát végzett, és alapos választ adott a kérdésre, nem csak a kép egy részét villantotta fel.” Miközben az étkezés előkelő helyet foglal el mindenkinél, elég nagy zavar van azt illetően, mit is kellene enni, „naponta megjelenik egy-egy tanulmány, az egyik azt állítja, hogy a szénhidrátban gazdag étrend jobb, a másik meg azt, hogy a szénhidrátban szegény a jobb” – mondta. Mint magyarázta, a szénhidrátban szegény diéta, ami általában húsfogyasztáson alapul, azért népszerű, mert rövid távon jól működik, de minél több növényi alapú ételt fogyasztunk, annál alacsonyabb a korai halálozás kockázata.

Walter Willett, a tanulmány társszerzője, a Harvard Egyetem T. H. Chan Közegészségügyi Iskolájának epidemiológus és táplálkozásprofesszora szerint leginkább az számít, hogy milyen típusú zsírt, proteint és szénhidrátot fogyasztunk. A magas szénhidrátfogyasztás gyakori Ázsiában és a szegényebb országokban, ahol például sok fehér rizst fogyasztanak, és ezek hozzájárulnak a krónikusan magas glikémiás terheléshez és az anyagcsere romlásához.

Nem tudhatunk biztosat, mert nagyon nehéz mérni

A kutatók több mint 15 400, 45 és 64 év közötti embert figyeltek meg. A résztvevők négy különböző társadalmi-gazdasági hátterű, amerikai közösségből származtak. Kérdőíveken válaszoltak az étkezési szokásaikkal kapcsolatos kérdésekre két alkalommal, amik között 6 év telt el. Az egészségi állapotukat 25 éven át figyelték meg, és figyelembe vették az eredményeket esetleg befolyásoló körülményeket, mint a dohányzás, a jövedelem és a cukorbetegség. Az eredményeket hozzáadták a világ más tájain végzett hét további megfigyeléses tanulmány adataihoz, így már összesen több mint 430 ezer ember adatait elemezték.

A kutatók megállapították, hogy azok az 50 évesek, akik mérsékelt mennyiségű szénhidrátot fogyasztottak, és az energiabevitelük fele szénhidrátból állt, további 33 éves élettartamra számíthattak, ami 1 évvel hosszabb azokénál, akik magas szénhidráttartalmú ételeket ettek, és 4 évvel hosszabb volt azokénál, akik szénhidrátban szegény étrenden éltek.

photo_camera Garantáltan nem alacsony szénhidráttartalmú vifonhotdog Fotó: Botos Tamás/444

A tanulmány természete miatt nem bizonyíthatóak az okok és hatások, de a szerzők szerint azok a nyugati típusú étrenden élők, akik kevesebb szénhidrátot esznek, gyakran fogyasztanak kevesebb zöldséget, gyümölcsöt és gabonaféléket, és esznek több állati fehérjét és zsírt, ezek az állati termékek pedig gyulladásokat idézhetnek elő, gyorsítják a biológiai öregedést, az oxidatív stresszt, és hozzájárulhatnak az idő előtti halálozás kockázatának növekedéséhez.

Low-carb a pácban 2.

A népszerű alacsonyszénhidtrát-diéták hosszútávú hatása még mindig nem tisztázott. A tudósok általában arra jutnak, hogy hatékony módja a súlycsökkentésnek, azt viszont most is ellentmondásos állítani, hogy megnövelheti a halálos betegségek kockázatát. Az alacsony szénhidráttartalmú étrendet a magas szénhidrát-tartalmúval direkt módon nehéz összehasonlítani, mivel ahhoz hosszú évekig tartó vizsgálatra lenne szükség, és az emberek hosszú ideig nem tudják magukat egyfajta étrendhez kötni. Ráadásul a táplálkozástudományban a kutatók érthető okokból nem kezelhetik úgy az embereket, mint a laboratóriumi egereket, így leginkább megfigyelésre kell támaszkodniuk, amiket nehéz elemezni, mert kevéssé ellenőrzött, és tipikusan önbevalláson alapul.

A friss tanulmányok további zavart fognak okozni, hiszen mindig nagy abban a verseny, hogy melyik kutatás alaposabb/tudományosabb. Nemrég például arról szóltak hírek, hogy az alacsony szénhidrát- és zsírtartalmú étrend a krónikus fejfájáson is enyhíthet, míg a teljes populációkat vizsgáló China Study című könyvben a Cornell Egyetem tudósai már 2006-ban arra jutottak, hogy a kevés húsból és sok zöldségből álló diéták a legegészségesebbek, az Atkins-szerű szénhidrát-csökkentett étkezést pedig el kellene felejteni. (QZ, Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.