Köhög a török illiberalizmus: 9-14 százalékkal drágul az áram és a gáz

Szombattól drágul az áram és a gáz Törökországban. A török közlönyben éjszaka megjelent rendelet szerint az ipari fogyasztóknak 14 százalékkal, a lakosságnak 9 százalékkal kell többet fizetnie az elektromos energiáért. Ugyanilyen mértékben drágul a földgáz a Reuters szerint, ezt azonban hivatalosan egyelőre még nem erősítették meg. 

A török líra idén már 42 százalékkal gyengült az amerikai dollárral szemben, ami jelentősen megdrágítja az energiahordozók árát, Törökország ugyanis szinte teljesen behozatalból fedezi szükségleteit. A drágulás hatással lesz az inflációra, amely júliusban már 16 százalékos volt. 

A török líra mélyrepülése azzal kezdődött, hogy a piacokat aggasztotta teljhatalmat kapott Recep Tayyip Erdogan elnöknek a jegybankra gyakorolt nyomása és befolyása.

Ráadásul a saját vejét nevezte ki gazdasági csúcsminiszternek, aki egyben az államkincstár vezetője is.

A válság tovább mélyült az amerikai-török kapcsolatok elmérgesedésével. Az amerikai és a török kormány közötti viszonyt súlyosan megterhelte Andrew Brunson amerikai lelkipásztor törökországi fogva tartásának ügye, amely miatt Washington augusztus elején szankciókkal sújtotta a török belügyminisztert és az igazságügyi minisztert. Ankara válaszul megemelte több amerikai termék, például a személygépkocsik, a szeszes italok és a dohányáruk vámját. (Reuters/MTI)