Oké, eltöröljük az óraátállítást, de miért a nyári időszámítás tart majd örökké?

életmód
2018 szeptember 02., 16:59
comments 783

Az évi kétszer történő óraátállításnak az EU-ban várható megszüntetése alvás-egészségügyi szempontból pozitív fejlemény - kezdi közleményét a Magyar Alvás Szövetség, miután Jean-Claude Juncker kijelentette, hogy meg kéne szüntetni a téli és nyári időszámítást az Európai Unióban. Az Európai Bizottság elnöke szerint tiszteletben kéne tartani az emberek akaratát, és át kell térni a nyári időszámításra.

És itt kezdődnek az Alvásszövetség problémái!

Mert az addig rendben van szerintük, hogy

  • Az alvás és az ébrenlét évezredeken át kialakult természetes ritmusának, a cirkadián ritmusnak a mesterséges (intézményes) megzavarása az emberi szervezetre negatívan ható fáziseltolódási következményekkel jár. 
  • A fáziseltolódáshoz való alkalmazkodás ideje alatt a közérzet rosszabb, a teljesítményszint alacsonyabb, a koncentráló képesség, a toleranciakészség csökkenhet, elalvási és alvási nehézségek léphetnek fel, annak ellenére, hogy az élő szervezetek előbb-utóbb alkalmazkodnak a megváltozott viszonyokhoz. 

Csakhogy az Alvásszövetség szerint az óraátállítás eltörlésekor pont hogy nem a nyári, hanem a téli időszámítást kellene állandósítani: „A nyári időszámítás bevezetése, az eredeti és csillagászati szempontokon is alapuló téli helyett, azt jelentené, hogy a korai kelést télen, sötétben is erőltető időszámítás lépne érvénybe, mely szerint decemberben az első iskolai tanórák vagy munkaórák idején még teljes sötétség uralkodna kint, és a pirkadat legtöbbünket a munkahelyünkön érne” - olvasható a közleményben.

Az alváskutatás, a napszakos ritmusok jelentőségének és szerveződési mechanizmusainak feltárásáért adott 2017-es élettani Nobel-díj, a baleseti statisztikák és még sok minden más arra tanít bennünket, hogy az órákat nem célszerű átállítani, sem pedig a korán kelést erőltetni, vagyis az eredeti, az időzónánknak megfelelő idő visszaállítása lenne a legésszerűbb döntés élettani, egészségügyi szempontból - írja a szövetség, és hozzáteszi:

Évezredek óta élünk ebben a rendszerben, és ez a jelenlegi téli időszámításnak felel meg.

Király Adrás ezt mondjuk már két éve megírta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.