Rasszizmus ellenes koncertet rendeztek Chemnitzben, ötvenezres tömeg hallgatta

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Több tízezren gyűltek össze hétfőn a németországi Chemnitzben arra az ingyenes szabadtéri koncertre, amelyet a szervezők az utóbbi napok erőszakba forduló tüntetései után a "Felkelés a szélsőjobboldali uszítás ellen - Rasszizmus helyett szolidaritás" mottóval hirdettek meg.

A rendezvényen estére nagyjából 50 ezren gyűltek össze - jelentette egy helyi rádió hivatalos forrásokra hivatkozva. Hozzátették: rendbontás nem történt, a hangulat nyugodt.

Fotó: SEBASTIAN WILLNOW/dpa Picture-Alliance/AFP

A koncert kezdetén egyperces néma tiszteletadással emlékeztek meg a tüntetéseket kiváltó halálos késelés áldozatára, egy 35 éves német férfira, akinek megölésével egy szíriai és egy iraki férfit gyanúsítanak. A rendezvény közben a szervezők adományokat gyűjtenek, a pénz felét az áldozat családjához juttatják el, a másik felét a rasszizmus visszaszorítását célzó programok támogatására fordítják. A leghíresebb fellépő a Die Toten Hosen.

A számos civil szervezet és a chemnitzi önkormányzat gazdaságfejlesztéssel foglalkozó cégének közreműködésével rendezett koncertre Frank-Walter Steinmeier államfő is felhívta a figyelmét egy közösségi oldalon, és ezért bírálatokat kapott. Bírálta a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) is, arra hivatkozva, hogy a fellépők között van egy zenekar - a Feine Sahne Fischfilet nevű punkegyüttes -, amelyet szélsőbaloldali szervezetként jellemzett 2011-es jelentésében a Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományi államvédelmi hivatal.

Fotó: SEBASTIAN WILLNOW/dpa Picture-Alliance/AFP

A Többek vagyunk (Wir sind mehr) címmel meghirdetett rendezvény ellen demonstrációt kívánt tartani a jobboldali populistat Chemnitzért (Pro Chemnitz) nevű szervezet és a Türingia a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Thügida) nevű mozgalom is. De ezt nem engedélyezték.

Fotó: SEBASTIAN WILLNOW/dpa Picture-Alliance/AFP

Az egykori NDK területén fekvő Chemnitzben nyolcadik napja tart a tüntetések sorozata. A megmozdulásokat kiváltó halálos késelés augusztus 26-ra virradóra történt, a szíriai és az iraki gyanúsítottakat előzetes letartóztatásba helyezték. Az aznap tartott első, nem bejelentett szélsőjobbos tüntetésen és egy nappal később egy bejelentett demonstráción számos erőszakos bűncselekmény történt. (MTI)