Rasszizmus ellenes koncertet rendeztek Chemnitzben, ötvenezres tömeg hallgatta

Több tízezren gyűltek össze hétfőn a németországi Chemnitzben arra az ingyenes szabadtéri koncertre, amelyet a szervezők az utóbbi napok erőszakba forduló tüntetései után a "Felkelés a szélsőjobboldali uszítás ellen - Rasszizmus helyett szolidaritás" mottóval hirdettek meg.

A rendezvényen estére nagyjából 50 ezren gyűltek össze - jelentette egy helyi rádió hivatalos forrásokra hivatkozva. Hozzátették: rendbontás nem történt, a hangulat nyugodt.

Fotó: SEBASTIAN WILLNOW/dpa Picture-Alliance/AFP

A koncert kezdetén egyperces néma tiszteletadással emlékeztek meg a tüntetéseket kiváltó halálos késelés áldozatára, egy 35 éves német férfira, akinek megölésével egy szíriai és egy iraki férfit gyanúsítanak. A rendezvény közben a szervezők adományokat gyűjtenek, a pénz felét az áldozat családjához juttatják el, a másik felét a rasszizmus visszaszorítását célzó programok támogatására fordítják. A leghíresebb fellépő a Die Toten Hosen.

A számos civil szervezet és a chemnitzi önkormányzat gazdaságfejlesztéssel foglalkozó cégének közreműködésével rendezett koncertre Frank-Walter Steinmeier államfő is felhívta a figyelmét egy közösségi oldalon, és ezért bírálatokat kapott. Bírálta a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) is, arra hivatkozva, hogy a fellépők között van egy zenekar - a Feine Sahne Fischfilet nevű punkegyüttes -, amelyet szélsőbaloldali szervezetként jellemzett 2011-es jelentésében a Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományi államvédelmi hivatal.

Fotó: SEBASTIAN WILLNOW/dpa Picture-Alliance/AFP

A Többek vagyunk (Wir sind mehr) címmel meghirdetett rendezvény ellen demonstrációt kívánt tartani a jobboldali populistat Chemnitzért (Pro Chemnitz) nevű szervezet és a Türingia a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Thügida) nevű mozgalom is. De ezt nem engedélyezték.

Fotó: SEBASTIAN WILLNOW/dpa Picture-Alliance/AFP

Az egykori NDK területén fekvő Chemnitzben nyolcadik napja tart a tüntetések sorozata. A megmozdulásokat kiváltó halálos késelés augusztus 26-ra virradóra történt, a szíriai és az iraki gyanúsítottakat előzetes letartóztatásba helyezték. Az aznap tartott első, nem bejelentett szélsőjobbos tüntetésen és egy nappal később egy bejelentett demonstráción számos erőszakos bűncselekmény történt. (MTI)

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.