Eddig 8 madárfaj halt ki ebben a században

Eddig 8 madárfaj halt ki ebben a században kutatók szerint, közülük 4 faj Brazíliában. A leghíresebb eltűnt faj a Spix-ara nevű kék papagáj, ami a Rio című animációs film készítőit is megihlette.

A Spix-ara megmaradt példányaival évtizedeken át kereskedtek, majd a nyolcvanas években találtak 3, még vadon élő madarat Brazíliában. Közülük kettőt vadorzók kaptak el, valószínűleg illegális kisállatkereskedőknek adták tovább őket, az utolsó megmaradt hím mesterséges szaporítása pedig nem járt sikerrel. 2000 óta nem látott senki vadon élő Spix-arát, éppen ezért valószínű, hogy nincs is már több. Fogságban még tenyésztenek néhányat, és tervezik, hogy őket megpróbálják majd visszatelepíteni a vadonba, de nem tudni, sikerrel járhat-e ez.

De nincs már második esély a Hawaiin őshonos pouli-gyapjasmadárnak, a brazíliai pernambucói törpekuviknak, az alaogasi liánjárónak és a cichlocolaptes mazarbarnetti nevű madárfajnak ők teljesen eltűntek a bolygóról.

Pouli-gyapjasmadár

Valószínűleg kihalt a Moorea-szigeti nádiposzáta és a tengerkék arara is.

A madarak kihalásának okozója elsősorban az erdőirtás.

A bolygón további 26 ezer állatfaj áll a kihalás szélén. (Guardian)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.