Macron egyre népszerűtlenebb

Emmanuel Macron Fotó: PHILIPPE WOJAZER/AFP

Még minden idők legnépszerűtlenebb francia államfője, François Hollande sem volt olyan népszerűtlen 15 hónappal hivatalba lépése után, mint a jelenlegi köztársasági elnök Emmanuel Macron. 

A legutóbb mérthez képest - néhány hónap alatt - összesen 10 százalékpontot esett az elnök pozitív megítélése, és az Ifop közvéleménykutató (bő 1000 fős minta alapján készült) mérései szerint  31 százalékon áll, 1 százalékkal kevesebben áll mint elődje ugyanebben a periódusban. 

A választók legnagyobb kritikája Macronnal kapcsolatban az, hogy nem foglalkozik a mindennapi problémáikkal, nem érzékelik, hogy lenne víziója Franciaországról és sokan elégedetlenek gazdaságpolitikájával is. 

A kutatócég elemzője, Frederic Dabi is azt emelte ki, hogy a korábbi hullámzó adatok után nyáron egyértelműen bezuhant az elnök megítélése, ráadásul Macron a fiatalok közt különösen népszerűtlen: a 18 és 24 év közöttiek 72 százalékának nem tetszik a politikája. 

Sokat ártott a népszerűségének az agresszív, tüntetőket bántalmazó testőrének története, de szakpolitikák területén is gondjai vannak Macronnak: múlt héten a kormány energetikai- és környezetvédelmi minisztere, Nicolas Hulot egy élő rádióműsorban jelentette be lemondását, kedden pedig Laura Flessel sportminiszter hagyta ott posztját. 

És nincs még vége: a közvélemény épp azt várja, milyen adóreformokat jelent be az elnök, aki több más pénzügyi területen is reformokra készül, és könnyen újabb frontokat nyithat az ősszel. (Bloomberg)