Macron egyre népszerűtlenebb

külföld
2018 szeptember 04., 10:51
comments 158
photo_camera Emmanuel Macron  Fotó: PHILIPPE WOJAZER/AFP

Még minden idők legnépszerűtlenebb francia államfője, François Hollande sem volt olyan népszerűtlen 15 hónappal hivatalba lépése után, mint a jelenlegi köztársasági elnök Emmanuel Macron. 

A legutóbb mérthez képest - néhány hónap alatt - összesen 10 százalékpontot esett az elnök pozitív megítélése, és az Ifop közvéleménykutató (bő 1000 fős minta alapján készült) mérései szerint  31 százalékon áll, 1 százalékkal kevesebben áll mint elődje ugyanebben a periódusban. 

A választók legnagyobb kritikája Macronnal kapcsolatban az, hogy nem foglalkozik a mindennapi problémáikkal, nem érzékelik, hogy lenne víziója Franciaországról és sokan elégedetlenek gazdaságpolitikájával is. 

A kutatócég elemzője, Frederic Dabi is azt emelte ki, hogy a korábbi hullámzó adatok után nyáron egyértelműen bezuhant az elnök megítélése, ráadásul Macron a fiatalok közt különösen népszerűtlen: a 18 és 24 év közöttiek 72 százalékának nem tetszik a politikája. 

Sokat ártott a népszerűségének az agresszív, tüntetőket bántalmazó testőrének története, de szakpolitikák területén is gondjai vannak Macronnak: múlt héten a kormány energetikai- és környezetvédelmi minisztere, Nicolas Hulot egy élő rádióműsorban jelentette be lemondását, kedden pedig Laura Flessel sportminiszter hagyta ott posztját. 

És nincs még vége: a közvélemény épp azt várja, milyen adóreformokat jelent be az elnök, aki több más pénzügyi területen is reformokra készül, és könnyen újabb frontokat nyithat az ősszel. (Bloomberg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.