Macron egyre népszerűtlenebb

Emmanuel Macron Fotó: PHILIPPE WOJAZER/AFP

Még minden idők legnépszerűtlenebb francia államfője, François Hollande sem volt olyan népszerűtlen 15 hónappal hivatalba lépése után, mint a jelenlegi köztársasági elnök Emmanuel Macron. 

A legutóbb mérthez képest - néhány hónap alatt - összesen 10 százalékpontot esett az elnök pozitív megítélése, és az Ifop közvéleménykutató (bő 1000 fős minta alapján készült) mérései szerint  31 százalékon áll, 1 százalékkal kevesebben áll mint elődje ugyanebben a periódusban. 

A választók legnagyobb kritikája Macronnal kapcsolatban az, hogy nem foglalkozik a mindennapi problémáikkal, nem érzékelik, hogy lenne víziója Franciaországról és sokan elégedetlenek gazdaságpolitikájával is. 

A kutatócég elemzője, Frederic Dabi is azt emelte ki, hogy a korábbi hullámzó adatok után nyáron egyértelműen bezuhant az elnök megítélése, ráadásul Macron a fiatalok közt különösen népszerűtlen: a 18 és 24 év közöttiek 72 százalékának nem tetszik a politikája. 

Sokat ártott a népszerűségének az agresszív, tüntetőket bántalmazó testőrének története, de szakpolitikák területén is gondjai vannak Macronnak: múlt héten a kormány energetikai- és környezetvédelmi minisztere, Nicolas Hulot egy élő rádióműsorban jelentette be lemondását, kedden pedig Laura Flessel sportminiszter hagyta ott posztját. 

És nincs még vége: a közvélemény épp azt várja, milyen adóreformokat jelent be az elnök, aki több más pénzügyi területen is reformokra készül, és könnyen újabb frontokat nyithat az ősszel. (Bloomberg)

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.