Venezuelai kormány: Álhírek jelennek meg a migrációról, hogy jöhessen a külföldi beavatkozás

2018 szeptember 4., kedd 2:19
Fotó: FEDERICO PARRA/AFP

A venezuelai kormány hétfőn normálisnak nevezte az ország migrációs folyamatait, szerintük a helyzetről „túlzó beszámolók készülnek”, hogy ezzel igazolják majd a külföldi beavatkozát.

„Van egy olyan szándék, hogy a normális migrációs folyamatokat humanitárius válsággá alakítsák, hogy azzal igazolhassanak egy nemzetközi beavatkozást Venezuelában. Ezt nem fogjuk megengedi” - mondta Delcy Rodriguez alelnök.

Kifogásolta, hogy a külföldi ügynökségek más országoktól származó adatok alapján értékelik a venezuelai kivándorlási tendenciákat, de sohasem ismertetik Venezuela saját adatait. A tájékoztatási minisztérium ugyanakkor nem válaszolt a Reuters hírügynökség kiegészítő adatokat kérő emailjére.

A szomszédos Ecuador fővárosában, Quitóban hétfőn nemzetközi konferencia kezdődött a venezuelai menekültválságról. A konferencián résztvevő szakértők szerint 2014 óta 2,5 millió venezuelai menekült el hazájából a politikai és gazdasági válság miatt.

A televíziós felvételek a hiperinfláció és az élelmiszerhiány elől Kolumbián keresztül gyalog menekülő venezuelaiakról megkongatták a vészharangot a térség országaiban. A venezuelai vezetők azonban azt állítják, hogy a média és a politikai ellenfelek által megrendezett felvételekről van szó, amelyekkel Nicolás Maduro elnök baloldali kormányát igyekeznek lejáratni. A kormány augusztusban arról számolt be, hogy segített hazatelepülni Peruból 89 venezuelainak.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) augusztus végén arra figyelmeztetett, hogy a venezuelaiak jelentős mértékű kivándorlása könnyen a Földközi-tengeren tapasztalthoz hasonló válsággá fajulhat. (MTI, Reuters)