A magyarok 38 százaléka nem mozog eleget

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint globálisan nagyon keveset sikerült elérni az emberek inaktivitásának csökkentésében, azaz nagyon sokan még mindig nagyon keveset mozognak. 

A WHO becslése szerint a bolygó lakosságának több mint negyede, 1,4 milliárd ember nem mozog eleget. Ez az arány nem nagyon javult a legutóbbi, 2001-es globális jelentés óta. 

A mozgáshiány pedig egy sor egészségügyi kockázattal jár együtt, a szívproblémáktól a 2-es típusú cukorbetegségen át egyes ráktípusokig bezárólag. 

Fotó: Patrick Lefevre/BELGA/AFP

A legkevésbé aktív országok között több kifejezetten jómódú ország is szerepel, és feltűnő az is, hogy két ázsiai régiót leszámítva, mindenhol máshol a nők mozognak kevesebbet. A kutatók szerint ennek sok helyen társadalmi okai vannak, például a gyerekekkel végzendő pluszmunka, illetve egyes kulturális berögződésék, melyek nehezítik, hogy edzhessenek. 

A WHO kutatói 358 népességkutatás eredményeit vetették össze, az ebből született tanulmányukat pedig a Lancet Public Health című szaklapban publikálták. Az eredményeik szerint a fejlett országokban az inaktív emberek száma a 2001-es 32 százalékról 37 százalékra nőtt meg 2016-ra. A kutatók szerint az ülve végezhető munkák terjedése, illetve az autóval közlekedés is jelentősen alakíthatott ezen. 

A kutatás szerint Magyarország kicsit az átlag fölött teljesít:nálunk a lakosság 38,5 százaléka nem végez elegendő testmozgást. A férfiaknál az arány 33,1, míg a nőknél 43,3 százalék. 

A felmérésben az számított nem elegendőnek, ha valaki heti 150 perc mérsékelt, vagy pedig 75 perc erőteljes testmozgásnál kevesebbet végez. 

Hogy a mozgás hiánya nemcsak fizikai, de pszichés betegségek kialakulásával is összefügghet, azzal ebben az interjúban foglalkoztunk részletesen. (BBC)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.