Két orosz férfit vádoltak meg az idegméregtámadás elkövetésével Nagy-Britanniában

2018 szeptember 5., szerda 10:22
60

Sajtótájékoztatón jelentette be a Scotland Yard, hogy alapos okuk van letartóztatni a két orosz férfit, akiket azzal vádoltak meg, hogy idén márciusban idegméreggel megtámadták Szergej Szkripalt, illetve lányát, Julia Szkripalt. 

A most azonosított két férfi eredeti orosz útlevéllel utazott, Alexander Petrovnak és Ruszlan Bosirovnak hívják őket. A brit rendőrség és az ügyészség szerint elegendő bizonyíték áll rendelkezésre ahhoz, hogy megvádolhassák őket. 

Fotó: CHRIS J RATCLIFFE/AFP

A 66 éves Szkripal, az orosz katonai hírszerzés (GRU) volt ezredese, aki a brit hírszerzésnek (MI6) is dolgozott, egy orosz-amerikai kémcsere keretében telepedhetett le Nagy-Britanniában 2010-ben, és brit állampolgárságot is kapott.  Az egykori kettős ügynököt és lányát hetekig válságos állapotban kezelték Salisbury kórházában, de Julija Szkripalt áprilisban, apját májusban kiengedték, és hollétükről hivatalos forrásból azóta csak annyit lehet tudni, hogy mindketten "biztonságos helyen" tartózkodnak.

A támadást az orosz katonai idegméreg-hatóanyaggal, a novicsokkal követték el. Június 30-án egy brit férfi és nő is rosszul lett, majd a nő meg is halt, miután kapcsolatba kerültek az idegméreg tárolására használt eszközzel. 

Nagy-Britannia kormánya nyilvánosan is Vlagyimir Putyint nevezte meg korábban a támadás elrendelőjeként, a két ország között azóta jelentősen megromlott a diplomáciai kapcsolat. (Guardian)

Javítás: a cikk korábbi verziójában azt írtuk, hogy már le is tartóztatták a két férfit, ezzel szemben a brit rendőrség későbbi tájékoztatásából kiderült, hogy csak azonosították és letartóztatási parancsot adtak ki ellenük. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt