Két orosz férfit vádoltak meg az idegméregtámadás elkövetésével Nagy-Britanniában

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Sajtótájékoztatón jelentette be a Scotland Yard, hogy alapos okuk van letartóztatni a két orosz férfit, akiket azzal vádoltak meg, hogy idén márciusban idegméreggel megtámadták Szergej Szkripalt, illetve lányát, Julia Szkripalt. 

A most azonosított két férfi eredeti orosz útlevéllel utazott, Alexander Petrovnak és Ruszlan Bosirovnak hívják őket. A brit rendőrség és az ügyészség szerint elegendő bizonyíték áll rendelkezésre ahhoz, hogy megvádolhassák őket. 

Fotó: CHRIS J RATCLIFFE/AFP

A 66 éves Szkripal, az orosz katonai hírszerzés (GRU) volt ezredese, aki a brit hírszerzésnek (MI6) is dolgozott, egy orosz-amerikai kémcsere keretében telepedhetett le Nagy-Britanniában 2010-ben, és brit állampolgárságot is kapott.  Az egykori kettős ügynököt és lányát hetekig válságos állapotban kezelték Salisbury kórházában, de Julija Szkripalt áprilisban, apját májusban kiengedték, és hollétükről hivatalos forrásból azóta csak annyit lehet tudni, hogy mindketten "biztonságos helyen" tartózkodnak.

A támadást az orosz katonai idegméreg-hatóanyaggal, a novicsokkal követték el. Június 30-án egy brit férfi és nő is rosszul lett, majd a nő meg is halt, miután kapcsolatba kerültek az idegméreg tárolására használt eszközzel. 

Nagy-Britannia kormánya nyilvánosan is Vlagyimir Putyint nevezte meg korábban a támadás elrendelőjeként, a két ország között azóta jelentősen megromlott a diplomáciai kapcsolat. (Guardian)

Javítás: a cikk korábbi verziójában azt írtuk, hogy már le is tartóztatták a két férfit, ezzel szemben a brit rendőrség későbbi tájékoztatásából kiderült, hogy csak azonosították és letartóztatási parancsot adtak ki ellenük. 

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.