Manfred Weber: A Fidesz „semmilyen engedményt” nem fog kapni

Ki fognak állni az európai uniós alapjogokért, és ebben a tekintetben „semmilyen engedményt” nem fognak tenni Orbán Viktor magyar kormányfő pártjának, a Fidesznek – mondta egy szerdai tévéinterjúban Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetője, aki bejelentette, hogy elindul az EPP csúcsjelölti tisztségéért.

A Néppárt egy bécsi rendezvényének előestéjén az ORF osztrák közszolgálati televízió ZiB2 című hírháttér műsorában Weber azt mondta: „Az EPP-vel mi Európa legnagyobb pártja vagyunk, és kiállunk ennek a kontinensnek az alapértékeiért.”

A ZiB2 műsorvezetője – ahogy az interjút röviden ismertető APA osztrák hírügynökség is – emlékeztetett arra, hogy Magyarországot az EU-s alapszerződés 7-es cikke szerinti eljárás fenyegeti a sajtó- és véleményszabadság korlátozása és az igazságszolgáltatás kétessé vált függetlensége miatt, és az Európai Parlament várhatóan szerdán szavaz erről.

Weber ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a pártjának meg kell húznia a határvonalat, vitatkozni fognak Orbánnal, akinek pártja az EPP-hez tartozik.

„Követelni fogjuk, hogy engedje tovább működni az egyetemet. Nem tudom elfogadni, hogy bezárják az egyetemet”

– mondta a CEU bizonytalanná vált budapesti működésére utalva.

Orbán Viktor és Manfred Weber 2015. június 4-én az Országházban.Fotó: Miniszterelnökség/Anadolu Agency

Weber szerint a közös Európát kell előtérbe állítani. „Abban hiszek, hogy a hídépítés a fő feladat” – mondta az EPP frakcióvezetője, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) 46 éves elnökhelyettese.

„Én egy erős Európát akarok, egy egyesült Európát” – mondta Weber, aki szerint az EU csak így tehet szert nagyobb geopolitikai szerepre.

„Gazdaságilag Európa már egy óriás. Politikailag azonban törpék vagyunk. Amikor Putyinról, Ukrajnáról vagy Szíriáról van szó, senki sem vesz minket komolyan”

– mondta Manfred Weber. (MTI)