Az orosz titkosszolgálat elfogott két norvég hivatalnokot

Nagyon furcsa dolog történt a norvég - orosz határon a múlt héten. 

Egy norvég delegáció járt az orosz oldalon, hogy előkészítsék a norvég külügyminiszter oroszországi látogatását, amit nukleáris kérdésekről tartottak. Amikor a tárgyalásról hazafelé tartottak, akkor az FSZB (az orosz titkosszolgálat) megállította a norvég delegáció két tagját, és elfogták őket, közvetlenül a határ előtt. 

Az illetők neve azóta sem derült ki, csak annyit tudni róluk, hogy Finnmark megye önkormányzatának az alkalmazottai, és régóta dolgoznak az orosz - norvég nukleáris viták megoldásán. Finnmark Norvégia legészakibb megyéje, és határos Oroszországgal. 

A két hivatalnokról annyit lehet még tudni, hogy azóta már hazaengedték őket, és hogy a norvég külügyminisztérium nagyon komolyan veszi az ügyet - többet a norvég kormány sem árult el.

Az oroszok úszó atomerőműve.Fotó: Alexander Galperin/Sputnik

Az egyeztetésekre - ahogy a külügyminiszteri látogatásra is - azért volt szükség, mert Norvégia aggódik, hogy nukleáris szennyezés éri az északi határvidékén. Egyrészt egy közeli orosz atomerőmű hulladékát akarják kihajózni, másrészt az oroszok egy úszó atomerőművel kísérleteznek, amely szintén ezeknél a partoknál hajózna el nemsokára. A norvég kormányt mindkettő aggasztja. (highnorthnews, barentsobserver)