150 milliárd dollárnyi oroszországi pénzt moshattak tisztára egy észtországi dán bankfiókban

Tovább dagad Észtország egyik legsúlyosabb bankbotránya: a Wall Street Journal arról ír, a Danske Bank egyik észt fiókjában 2007 és 2015 között mintegy 150 milliárd dollárnyi pénz jó részét moshattak tisztára. A pénz oroszországi kötődésű cégektől érkezett.

Ez elképesztő sok pénz, mint a WSJ írja, több mint az oroszországi cégek egy évnyi profitja. Az összegek csak ideig-óráig maradtak Észtországban, hamar továbbutalták őket, így a hóvégi kimutatásokon nem jelentek meg.

Feltehetően nem az egész összeg gyanús, hanem annak csak egy része, de a korábban egy dán lap által becsült 8 milliárd dolláros nagyságrendnél sokkal nagyobb összegről lehet szó, írja a WSJ. Kedden egy dán lap arról írt, csak 2013-ban 30 milliárd dollárnyi pénz folyt át a Danske Bank észtországi fiókján.

A hír hatására a Danske Bank részvényárfolyama újabb 5,2 százalékpontot esett, írja a Reuters.

A gyanús pénzmozgások azután gyorsultak fel, hogy a 2014-es krími invázió után Oroszország ellen bevezették a szankciókat. 

A dán bankfelügyelet májusban szigoríttatott a Danske Bank ellenőrzési rendszerén, és tőkeemelést rendelt el, de büntetést egyelőre nem szabott ki a pénzintézetre. A lap azt írja, a kérdéses számlák többsége Nagy-Britanniában bejegyzett, oroszok által tulajdonok fedőcégek nevén van. (WSJ)

Christian Lindgren/Ritzau Scanpix/AFP