Nyolc milliárd dollárt moshattak tisztára oroszok a legnagyobb dán bank észt leánybankjánál

2018 július 4., szerda 18:44
23

Sokkal jelentősebb mértékű pénzmosás zajlott a Danske Bank észt leánybankjainál, mint azt eddig sejteni lehetett. A Bloomberg szerda délutáni cikke szerint az észt bankokban akár 8,3 milliárd dollárt is tisztára moshattak 2007 és 2015 között. Ez kétszerese a korábbi becsléseknek. 

A dán nagybank ráadásul eddig elég olcsón megúszta a történetet, kisebb figyelmeztetéssel, illetve egy felszólítással, hogy tartsanak benn több tőkét, letudta az ügyet a dán bankfelügyelet. 

Fotó: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix/AFP

Ugyanakkor a még nagyobb mértékű szabálytalanságok miatt keményebb büntetések is jöhetnek, a bank részvényei zuhanni is kezdtek szerdán, a bejelentést követően. A Bloomberg gyorselemzése szerint a következmények amúgy inkább lesznek érzelmi alapúak, semmint pénzügyiek. Az utóhatások viszont a dán bankfelügyelet szempontjából, illetve abból a szempontból, ahogy a hatóságok világszerte ellenőrzik a bankokat, jóval nagyobb volumenűek lehetnek. 

Az észt leánybankok esetében például számos egyértelmű vörös figyelmeztetést hagytak figyelmen kívül a dániai központban. Ráadásul a történteknek komoly geopolitikai jelentősége is van: az eddig összegyűlt információk alapján elsősorban orosz pénzek érkeznek az Európai Unióba a balti országok bankjain, illetve Nagy-Britanniába bejegyzett vállalatokon keresztül. 

Nem véletlen, hogy egyre többen sürgetnek országokon átívelő együttműködést és új eszközöket a jelenséggel szembeni küzdelmhez. Ebből a szempontból is jelentős lehet a Bloomberg szerint, hogy mi lesz a Danske Bank-eset utóélete. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt