Ignatieff: Európa jövője és a CEU sorsa is attól függ, hogyan döntenek a Fidesz európai szövetségesei

Az Európai Parlament kedden szavaz  a magyar kormány elleni eljárás megindításáról, a jogállamiság és a demokrácia rendszerszintű veszélyeztetése miatt. A legnagyobb kérdés az, hogy a Fidesz európai pártcsaládja, a kereszténydemokrata és jobboldali pártokból álló EPP képviselői közül elegen szavaznak-e a lépés mellett. 

Erre reagált a Guardiannek adott nyilatkozatában a CEU rektora. Michael Ignatieff szerint „az európai konzervatívoknak azt kell eldönteniük, hogy azonosulni tudnak-e azzal, amit Orbán a demokráciáról, a kutatás és a sajtó szabadságáról mond”. 

„Ez nem egy elvont kérdés. A CEU ennek a vitának a kellős közepén áll” - mondja a rektor, aki szerint

Európa jövőjét is meghatározza, hogy az európai kereszténydemokrácia hova áll ebben a vitában,

az egyetem sorsa megmutatja majd ennek a vitának az eredményét, annak ellenére, hogy az egyetem nem a politikai ellenzék része.

Ignatieff hozzátette, hogy ha a kormány január 1-ig nem hajlandó aláírni a megállapodást a CEU-val, akkor kénytelenek lesznek Bécsbe költözni. David Cornstein új amerikai nagykövet jövő héten találkozik először Orbánnal, és megígérte, hogy a CEU kérdését is felveti.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.