Ignatieff: Európa jövője és a CEU sorsa is attól függ, hogyan döntenek a Fidesz európai szövetségesei

2018 szeptember 9., vasárnap 12:19
131

Az Európai Parlament kedden szavaz  a magyar kormány elleni eljárás megindításáról, a jogállamiság és a demokrácia rendszerszintű veszélyeztetése miatt. A legnagyobb kérdés az, hogy a Fidesz európai pártcsaládja, a kereszténydemokrata és jobboldali pártokból álló EPP képviselői közül elegen szavaznak-e a lépés mellett. 

Erre reagált a Guardiannek adott nyilatkozatában a CEU rektora. Michael Ignatieff szerint „az európai konzervatívoknak azt kell eldönteniük, hogy azonosulni tudnak-e azzal, amit Orbán a demokráciáról, a kutatás és a sajtó szabadságáról mond”. 

„Ez nem egy elvont kérdés. A CEU ennek a vitának a kellős közepén áll” - mondja a rektor, aki szerint

Európa jövőjét is meghatározza, hogy az európai kereszténydemokrácia hova áll ebben a vitában,

az egyetem sorsa megmutatja majd ennek a vitának az eredményét, annak ellenére, hogy az egyetem nem a politikai ellenzék része.

Ignatieff hozzátette, hogy ha a kormány január 1-ig nem hajlandó aláírni a megállapodást a CEU-val, akkor kénytelenek lesznek Bécsbe költözni. David Cornstein új amerikai nagykövet jövő héten találkozik először Orbánnal, és megígérte, hogy a CEU kérdését is felveti.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt