Orbán Viktor az összetartozásról és egymás kölcsönös tiszteletéről írt a zsidó közösségek vezetőinek

POLITIKA
2018 szeptember 09., 06:26
comments 140

Orbán Viktor levélben üdvözölte a zsidó újév alkalmából a magyarországi izraelita vezetőket - tájékoztatta az MTI-t vasárnap Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A kormányfő 

  • Deblinger Eduárdnak, a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség elnökének, 
  • Heisler Andrásnak, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnökének, 
  • Köves Slomónak, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbijának, valamint 
  • Szabó Györgynek, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány elnökének

kézbesített levelében azt írja: a legtöbb ember saját születésétől számítja a maga történetét, a családok, nemzedékek múltja azonban jóval messzebbre, évszázadokra nyúlik vissza. „Önök pedig, a világ nemzetei között egyedülálló módon, mindenek kezdetétől, az ember teremtésétől tartják számon az időt”. 

„A zsidó újév alkalmából engedje meg, hogy tisztelettel köszöntsem Önt és a magyarországi zsidó közösség tagjait.

Azt kívánom, hogy a korábbiakhoz hasonlóan a most beköszöntő újév is az összetartozás, egymás kölcsönös tisztelete, valamint közös kultúránk megvédése és gyarapítása jegyében teljen. 

Legyenek valamennyien a jó évre beírva!” - zárul a kormányfő levele.

A levél elküldését megelőző egy héten két konfliktusos eseményre is sort került: a kormányközeli Veritas Intézet vezetője, Szakály Sándor fideszes politikusok előtt arról beszélt a Horthy-emléknapon, hogy a zsidótörvények nem jogfosztást, hanem csak jogkorlátozást jelentettek a zsidók számára. Pénteken pedig bejelentették, hogy megnyílhat a Sorsok Háza, amely zsidó szervezetek tiltakozása, illetve a Lázár János és Schmidt Mária közti konfliktus miatt évek óta üresen áll. A múzeum a Köves Slomó-féle, kormányközeli EMIH-hez kerül, míg a Mazsihisz közleménye szerint „a kormány döntése számunkra csalódást okozott, nem ezt ígérték sem nekünk, sem az izraeli kormánynak.”

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.