Orbán Viktor az összetartozásról és egymás kölcsönös tiszteletéről írt a zsidó közösségek vezetőinek

Orbán Viktor levélben üdvözölte a zsidó újév alkalmából a magyarországi izraelita vezetőket - tájékoztatta az MTI-t vasárnap Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A kormányfő 

  • Deblinger Eduárdnak, a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség elnökének, 
  • Heisler Andrásnak, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnökének, 
  • Köves Slomónak, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbijának, valamint 
  • Szabó Györgynek, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány elnökének

kézbesített levelében azt írja: a legtöbb ember saját születésétől számítja a maga történetét, a családok, nemzedékek múltja azonban jóval messzebbre, évszázadokra nyúlik vissza. „Önök pedig, a világ nemzetei között egyedülálló módon, mindenek kezdetétől, az ember teremtésétől tartják számon az időt”. 

„A zsidó újév alkalmából engedje meg, hogy tisztelettel köszöntsem Önt és a magyarországi zsidó közösség tagjait.

Azt kívánom, hogy a korábbiakhoz hasonlóan a most beköszöntő újév is az összetartozás, egymás kölcsönös tisztelete, valamint közös kultúránk megvédése és gyarapítása jegyében teljen. 

Legyenek valamennyien a jó évre beírva!” - zárul a kormányfő levele.

A levél elküldését megelőző egy héten két konfliktusos eseményre is sort került: a kormányközeli Veritas Intézet vezetője, Szakály Sándor fideszes politikusok előtt arról beszélt a Horthy-emléknapon, hogy a zsidótörvények nem jogfosztást, hanem csak jogkorlátozást jelentettek a zsidók számára. Pénteken pedig bejelentették, hogy megnyílhat a Sorsok Háza, amely zsidó szervezetek tiltakozása, illetve a Lázár János és Schmidt Mária közti konfliktus miatt évek óta üresen áll. A múzeum a Köves Slomó-féle, kormányközeli EMIH-hez kerül, míg a Mazsihisz közleménye szerint „a kormány döntése számunkra csalódást okozott, nem ezt ígérték sem nekünk, sem az izraeli kormánynak.”