A Mazsihisz szerint Köves Slomó bevonásával nem lesz hiteles a Sorsok Háza

POLITIKA
2018 szeptember 07., 15:50
comments 300

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szerint a Köves Slomó EMIH bevonása „legkevésbé sem garantálja, hogy a Sorsok Háza hitelesen, őszintén és felelősen szóljon” a magyarországi holokausztról.

A zsidó szervezet arra reagált, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken bejelentette, hogy a viták miatt évek óta üresen álló múzeumot az állam Köves Slomó szervezetének, az EMIH-nek adja át. Az emlékhely tulajdonosa és üzemeltetője az EMIH lesz, a működési költséget a kormány állja.

link Forrás

A józsefvárosi pályaudvar helyén felépített múzeum már 2015 márciusában elkészült, de mivel a Mazsihisz nem támogatta a Schmidt Mária által kidolgozott koncepciót, nem nyitották meg. Lázár János, a Miniszterelnökség akkori vezetője pedig azt mondta, hogy addig nem nyit meg a múzeum, amíg a zsidó szervezetek meg nem egyeznek a koncepcióról. Így a múzeum ügye egy Lázár János és Schmidt Mária közti állóháborúvá alakult át. 

Mivel Lázár János már nem miniszter, Schmidt Mária át tudta vinni a terveit, így a Mazsihisz kihagyásával Köves Slomó szervezete felel majd a kiállítás tartalmáért. A pénteki sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy elégedett Schmidt Mária koncepciójával. 

A pénteki közleményében a Mazsihisz pont ezt sérelmezte. Azt írták:

 „A Köves Slomó vezette Egységes Magyar Izraelita Hitközségnek (EMIH) bevonása a legkevésbé sem garantálja, hogy a Sorsok Háza hitelesen, őszintén és felelősen szóljon majd zsidó honfitársaink százezreinek jogfosztásáról és kiirtásáról. Bár az EMIH része a sokszínű magyar zsidóságnak, de semmiképpen sem képviseli azt. Az eddigi tervekben a MAZSIHISZ épp erre a hitelességre nem látott megnyugtató garanciákat és ebben a tekintetben a friss bejelentés sem hozott érdemi változást. A sajtótájékoztatón elmondottak ugyanazt a koncepciót tartalmazták, amelyet Schmidt Mária 2015-ben már közzétett, és amit sem a hazai, sem a nemzetközi szervezetek nem fogadtak el.”

A szervezet hozzátette, hogy nem a tulajdoni viszonyokkal kapcsolatos döntések foglalkoztatják, hanem „a történelmi igazsághoz ragaszkodunk, a múlttal való szembenézést tartjuk fontosnak, mert mindez nem csak a magyar zsidóság érdeke, hanem a teljes magyar nemzeti közösségé”. Hozzátették: „A kormány döntése számunkra csalódást okozott, nem ezt ígérték sem nekünk, sem az izraeli kormánynak. A Sorsok Házától függetlenül egyértelművé kívánjuk tenni, sehol a világon nem a kormányok döntik el, ki képviseljen egy vallási közösséget.”

A Sorsok Háza épülete három éve készült el 7,5 milliárd forintból készült el, az üresen álló épület fenntartása legalább 82 millió forintba került. A pénteki sajtótájékoztatón Gulyás Gergely még 2 milliárd forintot ígért a kiállításra. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.