Oroszország-szerte tüntettek a nyugdíjkorhatár tervezett emelése ellen

Oroszország többtucatnyi városában tüntettek vasárnap a nyugdíjkorhatár tervezett emelése ellen, pedig a hatóságok csak négy településen (Kurgánban, Csebokszáriban, Kirovban és Bereznyikiben) engedélyezték egyértelműen a megmozdulásokat.

Az elutasítást gyakran azzal indokolták, hogy a tiltakozások egybeesnek az ugyanezen a napon megtartott regionális és önkormányzati választásokkal, illetve a kampánycsenddel. Az orosz Távol-Kelettől kezdve Szibérián át Szentpétervárig megrendezett tüntetések előestéjén őrizetbe vettek többtucatnyi szervezőt Alekszej Navalnij ellenzéki politikus követői közül. Maga Navalnij egyébként éppen a 30 napos „adminisztratív elzárását” tölti a tüntetések megtartására vonatkozó előírások megsértése miatt.

A Navalnij LIVE YouTube-csatornán élőben adott, rendőrségi rádiókommunikációt is bejátszó közvetítés szerint a hatóságok a többszázas moszkvai tüntetés feloszlatására készültek a központi Tverszjaka utcán.

Az OVD-Info civil szervezet összesítése szerint vasárnap moszkvai idő szerint kora délutánig országszerte legalább 150 tüntetőt vettek őrizetbe, közülük egyaránt 12-t Habarovszkban és Tomszkban.

A nyugdíjreform – Vlagyimir Putyin elnök által enyhített – tervezetének értelmében az öregségi nyugdíjkorhatárt a következő években fokozatosan 5 évvel emelik meg, a nőknél 60, a férfiaknál pedig 65 évre. Az intézkedés elégedetlenséget szült, mert a Világbank statisztikája szerint a férfiak 43 százaléka nem éri meg a nyugdíjaskort.

Világbanki adatok szerint az átlagos várható élettartam Oroszországban a férfiaknál 66, a nőknél pedig 77 év. (MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.