Videotéka: „Beszéljünk arról, hogy mi lett a Fidesszel!”

videotéka
2018 szeptember 09., 09:08
comments 295

A Fekete Doboz stábja a rendszerváltás utáni történelem egyik legérdekesebb pillanatát örökítette meg. Íme a videó, amin Orbán Viktor végleg szakított a magyar liberális értelmiséggel.

 1993-ban a Fidesz elnöke először és utoljára látogatott el Farkasházy Tivadar szárszói találkozójára, ahol nyaranta összegyűltek politikusok, újságírók, művészek, tudósok és megbeszélték a világ ügyeit. Ezen az eseményen többek között felszólalt a nemrég elhunyt Kerényi Imre is, aki egy pacifista kiáltványt adott elő: „ A hadsereget és a fegyverkezést Magyarországon egyszer és mindenkorra meg kéne szüntetni. Fehér ingben és virággal kéne várni az ellenségeinket.” Ezzel szemben Vujity Tvrtko a balkáni háborúról, a népirtásról és egy ütőképes hadsereg felállításáról beszélt. 

Az esemény csúcspontja egyértelműen az volt, mikor György Péter szólásra emelkedett. Ez a jelenet rövid verzióban már bejárta az internetet, de a most kikotort videóban a dráma teljes hosszában megtekinthető. Az esztéta számon kérte Orbánon az akkor kulmináló székházbotrányt és a liberális párt paradigmaváltását. A pártelnök ingerülten válaszolt a vádakra, úgy érezte csapdába csalták, és a felszólalását követő interjúban kvázi elbúcsúzott az SZDSZ körüli értelmiségtől. Elmondta, hogy a Fidesz akkori irányváltásával nem a valódi szimpatizánsait, hanem a „nincs ló, jó a szamár is” támogatókat veszítette el, azokat, akik egy éles választási helyzetben úgysem álltak volna ki mellettük. Szerinte azzal, hogy az SZDSZ-szel szétváltak útjaik, nem szenvedtek el veszteséget, csak tisztább lett a kép.

A videót időzítve ágyaztuk be. Átugrottuk az első tíz percet, és a lényeghez ugrottunk:

link Forrás

A Videotéka korábbi adásai:

„Nem leszek egy 18 éves hulla”

„Mire ezt a levelet megkapod, én már nem élek, egy volt rajongótok”

„Erkölcsök, megjelenés, disztingválás, hosszú haj?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.