Videotéka: „Beszéljünk arról, hogy mi lett a Fidesszel!”

2018 szeptember 9., vasárnap 9:08
301

A Fekete Doboz stábja a rendszerváltás utáni történelem egyik legérdekesebb pillanatát örökítette meg. Íme a videó, amin Orbán Viktor végleg szakított a magyar liberális értelmiséggel.

 1993-ban a Fidesz elnöke először és utoljára látogatott el Farkasházy Tivadar szárszói találkozójára, ahol nyaranta összegyűltek politikusok, újságírók, művészek, tudósok és megbeszélték a világ ügyeit. Ezen az eseményen többek között felszólalt a nemrég elhunyt Kerényi Imre is, aki egy pacifista kiáltványt adott elő: „ A hadsereget és a fegyverkezést Magyarországon egyszer és mindenkorra meg kéne szüntetni. Fehér ingben és virággal kéne várni az ellenségeinket.” Ezzel szemben Vujity Tvrtko a balkáni háborúról, a népirtásról és egy ütőképes hadsereg felállításáról beszélt. 

Az esemény csúcspontja egyértelműen az volt, mikor György Péter szólásra emelkedett. Ez a jelenet rövid verzióban már bejárta az internetet, de a most kikotort videóban a dráma teljes hosszában megtekinthető. Az esztéta számon kérte Orbánon az akkor kulmináló székházbotrányt és a liberális párt paradigmaváltását. A pártelnök ingerülten válaszolt a vádakra, úgy érezte csapdába csalták, és a felszólalását követő interjúban kvázi elbúcsúzott az SZDSZ körüli értelmiségtől. Elmondta, hogy a Fidesz akkori irányváltásával nem a valódi szimpatizánsait, hanem a „nincs ló, jó a szamár is” támogatókat veszítette el, azokat, akik egy éles választási helyzetben úgysem álltak volna ki mellettük. Szerinte azzal, hogy az SZDSZ-szel szétváltak útjaik, nem szenvedtek el veszteséget, csak tisztább lett a kép.

A videót időzítve ágyaztuk be. Átugrottuk az első tíz percet, és a lényeghez ugrottunk:

A Videotéka korábbi adásai:

„Nem leszek egy 18 éves hulla”

„Mire ezt a levelet megkapod, én már nem élek, egy volt rajongótok”

„Erkölcsök, megjelenés, disztingválás, hosszú haj?

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt