Mészáros Lőrinc üzlettársa bejelentkezett Paks2 két nagyértékű megbízására

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A paksi bővítéssel kapcsolatban kiírt két tenderre is jelentkezett a Szíjj László tulajdonába tartozó Duna Aszfalt Kft. – derül ki azokból a dokumentumokból, amelyek múlt héten kerültek fel a bővítést végző orosz atomvállalat, a Roszatom honlapjára. 

A Roszatom július végén írt ki tendert talajjavítás és szivárgásvédelem témakörben, az előbbinél 115 millió euró (36,8 milliárd forint), utóbbinál 15,8 millió eurós (5 milliárd) felső plafont állapították meg. Ez azt jelenti, hogy a pályázó cégeknek ezen összegek alá kell ígérniük, hogy elnyerjék a munkát. 

A jelentkezés határideje mindkét esetben augusztus 31-e volt. A talajjavításról szóló pályázatra öten jelentkeztek: a miniszterelnök gyerekkori barátjával, Mészáros Lőrinccel üzleti kapcsolatban álló Szijj László cége mellett az építőipari piac régóta meghatározó szereplőjének számító, Apáthy Endre résztulajdonában álló A-Híd Építő Zrt., a német tulajdonú Bauer Magyarország Speciális Mélyépítő Kft., valamint egy orosz és egy olasz cég. A szivárgásvédelem elleni munkára az orosz cég kivételével ugyanezek a vállalatok pályáztak.

Legyél része a hatalom ellenőrzésének! Csatlakozz a Direkt36 támogatói köréhez, hogy folytatni tudjuk a tényfeltáró munkát.

A Roszatom oldalára feltöltött dokumentumokból az egyelőre nem derült ki, hogy az egyes jelentkezők mekkora összeget ajánlottak.

Mészáros Lőrinc cégei és Szíjj cégcsoportja együtt dolgozott több nagy állami beruházáson az elmúlt években. Emellett van több közös érdekeltségük – például a CLH Hűtés- és Klímatechnikai Kft. -, és korábban a cégeik révén tulajdonostársak voltak egy ingatlanfejlesztő vállalkozásban is.

Az atomerőmű bővítése egyelőre továbbra is kezdeti fázisban van. Az orosz atomvállalat tavaly év eleje óta írja ki a munkával összefüggő tendereket. Azóta ez az első alkalom, hogy pályázóként megjelent a kormányhoz közel álló gazdasági érdekkör is. 

A Roszatom eddig közel 50 szerződést kötött meg, de ezek többsége kisebb értékű megbízásokról szól. Egy 22,5 millió forintos megbízást például egy Csányi Sándor OTP-vezérrel baráti viszonyt ápoló ügyvéd cége nyert el. A legnagyobb tétel a turbinák beszerzéséről szóló pályázat volt, a 246 milliárd forintos munkát a General Electric magyarországi vállalata nyerte. 

Az oroszokkal kötött megállapodás szerint a paksi beruházás értékének 40 százalékát magyar vállalkozók kaphatják meg. Ezt azonban a magyar kormány várakozásai szerint sem lesz könnyű teljesíteni. Több építőipari forrás a Direkt36-nak ezt azzal magyarázta, hogy a magyar cégeknek egyszerűen nincs tapasztalatuk ilyen komplex beruházások kivitelezésével.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.