Manfred Weber megszavazza a 7-es cikkely aktiválását

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

A Fidesz európai pártcsaládja és egyben az EP legnagyobb frakciója, a mérsékelt jobboldali és kereszténydemokrata pártokat tömörítő Néppárt tanácskozása után sajtótájékoztatót tartott Manfred Weber frakcióvezető.

Itt elmondta, hogy mivel nem jutottak közös nevezőre, ezért holnap mindenki lelkiismerete szerint, szabadon szavaz, nem lesz frakcióutasítás. 

Maga Weber viszont igennel szavaz a 7-es cikkely szerinti eljárás megindítására.

Orbán és Weber a frakcióülésenFotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs/MTI/MTVA

Weber a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnökhelyettese és az Európai Bizottság elnöki posztjának várományosa is, tehát nyilvánvalóan sokat nyom a latban az álláspontja. A frakcióvezető két olyan témát emelt ki a Sargentini-jelentésből, amelyet különösen fontosnak tart: a civil szervezetek szabad működését, illetve a tudomány szabadságát és a CEU ügyét, konkrétabban azt, hogy adhat-e ki amerikai diplomát az egyetem.

Ezeket az egész frakció komoly problémának találta, a vita inkább arról szólt, és ebben nem jutottak dűlőre mindenkivel, hogy megvalósul-e a joguralom rendszerszintű megsértése Magyarországon. A német politikus hangsúlyozta, hogy akármilyen döntés születik holnap, ő folytatni szeretné a párbeszédet Orbánnal, hiszen a dialógus a Néppárt lényege. Arra a kérdésre nem adott egyértelmű választ, hogy a Fidesznek helye lesz-e a Néppártban a jövőben.

Orbán Viktor még a frakcióülés előtt kijelentette, hogy szerinte a döntés már megszületett, holnap kétharmaddal megszavazzák a Sargentini-jelentést, aztán megpróbálják kizárni a Fideszt a Néppártból, vagy legalább felfüggeszteni a tagságát.

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.