Manfred Weber megszavazza a 7-es cikkely aktiválását

A Fidesz európai pártcsaládja és egyben az EP legnagyobb frakciója, a mérsékelt jobboldali és kereszténydemokrata pártokat tömörítő Néppárt tanácskozása után sajtótájékoztatót tartott Manfred Weber frakcióvezető.

Itt elmondta, hogy mivel nem jutottak közös nevezőre, ezért holnap mindenki lelkiismerete szerint, szabadon szavaz, nem lesz frakcióutasítás. 

Maga Weber viszont igennel szavaz a 7-es cikkely szerinti eljárás megindítására.

Orbán és Weber a frakcióülésenFotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs/MTI/MTVA

Weber a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnökhelyettese és az Európai Bizottság elnöki posztjának várományosa is, tehát nyilvánvalóan sokat nyom a latban az álláspontja. A frakcióvezető két olyan témát emelt ki a Sargentini-jelentésből, amelyet különösen fontosnak tart: a civil szervezetek szabad működését, illetve a tudomány szabadságát és a CEU ügyét, konkrétabban azt, hogy adhat-e ki amerikai diplomát az egyetem.

Ezeket az egész frakció komoly problémának találta, a vita inkább arról szólt, és ebben nem jutottak dűlőre mindenkivel, hogy megvalósul-e a joguralom rendszerszintű megsértése Magyarországon. A német politikus hangsúlyozta, hogy akármilyen döntés születik holnap, ő folytatni szeretné a párbeszédet Orbánnal, hiszen a dialógus a Néppárt lényege. Arra a kérdésre nem adott egyértelmű választ, hogy a Fidesznek helye lesz-e a Néppártban a jövőben.

Orbán Viktor még a frakcióülés előtt kijelentette, hogy szerinte a döntés már megszületett, holnap kétharmaddal megszavazzák a Sargentini-jelentést, aztán megpróbálják kizárni a Fideszt a Néppártból, vagy legalább felfüggeszteni a tagságát.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.