Sargentini: Magyarországot ma nem vennék fel az Európai Unióba

Az RTL Klubnak adott rövid interjút Judith Sargentini, a zöldpárti EP-képviselő, aki elkészítette a magyarországi jogállam állapotáról szóló jelentését, melyről kedden vitázni, szerdán pedig szavazni fognak az Európai Parlamentben. 

Sargentini szavai szerint Magyarországon a demokrácia egyre rosszabb helyzetben van, mert a demokrácia az, ahol mindenkinek a hangját meghallják, és ahol a kormány tiszteletben tartja az egyéneket és a kisebbségeket. Szerinte a demokrácia nem arról szól, hogy a győztes mindent visz, de szerinte a magyar kormány éppen ezt gondolja. 

Mint fogalmazott, komolyan aggódik a magyar demokrácia állapotáért, és szerinte cselekednie kell az Európa Tanácsnak, illetve a 27 tagországnak, mert a magyar embereknek jár a demokrácia és a jogegyenlőség. 

Arra a kérdésre, hogy ha most jelentkezne Magyarország az Európai Unióba, akkor felvennének-e minket, azt mondta, hogy szerinte nem, mert nem teljesítenénk a koppenhágai feltéteket: kormány nem tiszteli az európai értékeket, például nem elég független az igazságszolgáltatás. 

A szerdai szavazással kapcsolatban elmondta, hogy szerinte a kényelmes többség meglesz annak támogatására, hogy elindítsák-e Magyarországgal szemben a 7. cikkelyt, de hogy meglesz-e a szükséges kétharmados többség, az az egymilliárd dolláros kérdés. Ezért arra is kérte a képviselőket, hogy ne ragadjanak majd be a liftbe és menjenek szavazni, mert ez jár a magyar embereknek. 

Sargentini szerint is a Fideszt is sorai között tudó európai pártcsalád, a Néppárt képviselőin múlhat majd az eredmény, és szerinte kérdés, hogy a szívükre hallgatnak-e majd, vagy pedig a pártpolitikai szempontok fontosabbak-e számukra. 

A szerdai szavazás tétjéről, illetve jogi és pártpolitikai hátteréről részletesen is írtunk.