Címlapon hozza a nemzetközi sajtó, hogy Magyarország már nem igazi jogállam

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Komoly visszhangja van a nemzetközi sajtóban az Európai Parlament mai döntésének, amivel megszavazta, hogy a magyar kormánnyal szemben induljon eljárás az európai értékek veszélyeztetése miatt. 

Ez nem nagy meglepetés, egyrészt mert a második Orbán-éra kezdete óta Magyarország gyakran adott témát a nagy lapoknak, másfelől korábban a parlament még soha indított el az alapszerződésében lévő hetes cikkelyben rögzített eljárást. 

A jelentések felsorolják, hogy mely ponton sérült az elmúlt nyolc évben a magyar jogállamiság, az alkotmányosságtól kezdve a választási rendszeren át a sajtó-, vallás- és oktatási szabadságig, mindenhol kiemelik a korrupciót, és említik a kisebbségi jogok csorbulását is, különös tekintettel a menekültekre, bevándorlókra és romákra.

A közszolgálati BBC címlapja különösen erős: már véleménycikkben írnak arról, miért kell megállítani Orbánt, és hogy Magyarország miért hasonlít egyre inkább Oroszországra.  

A hírről minden vezető európai lap írt, de a CNN, a BBC, a Spiegel, az Al Jazeera, az Independent, a Politico, az FT és a Bloomberg egyenesen top sztoriként számolt be róla az olvasóknak: 

Fotó: A CNN címlapja 2018 szeptember 12-én délután
Fotó: A Bloomberg címlapja 2018 szeptember 12-én délután
Fotó: A Financial Times címlapja 2018 szeptember 12-én délután
Fotó: A BBC címlapja 2018 szeptember 12-én délután
Fotó: Az Al Jazeera címlapja 2018 szeptember 12-én délután
Fotó: Az Independent címlapja 2018 szeptember 12-én délután
Fotó: A Spiegel Online címlapja 2018 szeptember 12-én délután
Fotó: A Politico címlapja 2018 szeptember 12-én