Címlapon hozza a nemzetközi sajtó, hogy Magyarország már nem igazi jogállam

Komoly visszhangja van a nemzetközi sajtóban az Európai Parlament mai döntésének, amivel megszavazta, hogy a magyar kormánnyal szemben induljon eljárás az európai értékek veszélyeztetése miatt. 

Ez nem nagy meglepetés, egyrészt mert a második Orbán-éra kezdete óta Magyarország gyakran adott témát a nagy lapoknak, másfelől korábban a parlament még soha indított el az alapszerződésében lévő hetes cikkelyben rögzített eljárást. 

A jelentések felsorolják, hogy mely ponton sérült az elmúlt nyolc évben a magyar jogállamiság, az alkotmányosságtól kezdve a választási rendszeren át a sajtó-, vallás- és oktatási szabadságig, mindenhol kiemelik a korrupciót, és említik a kisebbségi jogok csorbulását is, különös tekintettel a menekültekre, bevándorlókra és romákra.

A közszolgálati BBC címlapja különösen erős: már véleménycikkben írnak arról, miért kell megállítani Orbánt, és hogy Magyarország miért hasonlít egyre inkább Oroszországra.  

A hírről minden vezető európai lap írt, de a CNN, a BBC, a Spiegel, az Al Jazeera, az Independent, a Politico, az FT és a Bloomberg egyenesen top sztoriként számolt be róla az olvasóknak: 

Fotó: A CNN címlapja 2018 szeptember 12-én délután
Fotó: A Bloomberg címlapja 2018 szeptember 12-én délután
Fotó: A Financial Times címlapja 2018 szeptember 12-én délután
Fotó: A BBC címlapja 2018 szeptember 12-én délután
Fotó: Az Al Jazeera címlapja 2018 szeptember 12-én délután
Fotó: Az Independent címlapja 2018 szeptember 12-én délután
Fotó: A Spiegel Online címlapja 2018 szeptember 12-én délután
Fotó: A Politico címlapja 2018 szeptember 12-én

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.