Rásütötték a szégyen bélyegét az Orbán-kormányra az EP-képviselők

eu
2018 szeptember 12., 09:12
comments 1544

Az Európai Parlament megszavazta, hogy a magyar kormánnyal szemben induljon eljárás az európai értékek veszélyeztetése miatt. Ehhez az kellett, hogy az európai képviselők több mint kétharmada támogassa a döntést.

Ez egy kemény üzenet, azt jelenti, hogy az európai pártok elsöprő többsége szerint Magyarországon nem működik jól a demokrácia. 

Eddig az Európai Parlament más országgal szemben nem indított ilyen eljárást. Az EU alapszerződésében lévő hetes cikkely rögzíti ennek az eljárásnak a menetét. Egy rendkívül hosszú, sok tárgyaláson és szavazáson keresztül folytatódhat mostantól az eljárás, aminek a legvégén elvben a magyar kormány szavazati jogát is felfüggeszthetik az Európai Tanácsban. Ennek azonban nincs most realitása. 

A szerdai határozat elsősorban egy politikai üzenet, amelyben rásütik az önkény bélyegét egy tagállam kormányára. A következő körben a tagállamok külügyminiszterei tárgyalnak majd a magyar demokrácia állapotáról, magyar kollégájukat faggatva.

Hasonló eljárás alá eddig csak Lengyelországot vonták, de akkor az Európai Bizottság indította el. A mostani eljárás súlya annyival nagyobb, hogy itt a döntésben az EU lényegében összes pártja részt vett.

Fontos körülmény, hogy az európai néppárt képviselőinek nagy része is megszavazta a döntést, pedig a frakció tagja a Fidesz is. Az Orbán-kormányt a szavazáson a néppárttól jobbra álló, jórészt EU-kritikus pártok képviselői vették csak védelmükbe.

A szavazás után sok képviselő felállva tapsolt:

link Forrás

Az eljárásról itt írtunk részletesen.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.