Rásütötték a szégyen bélyegét az Orbán-kormányra az EP-képviselők

Az Európai Parlament megszavazta, hogy a magyar kormánnyal szemben induljon eljárás az európai értékek veszélyeztetése miatt. Ehhez az kellett, hogy az európai képviselők több mint kétharmada támogassa a döntést.

Ez egy kemény üzenet, azt jelenti, hogy az európai pártok elsöprő többsége szerint Magyarországon nem működik jól a demokrácia. 

Eddig az Európai Parlament más országgal szemben nem indított ilyen eljárást. Az EU alapszerződésében lévő hetes cikkely rögzíti ennek az eljárásnak a menetét. Egy rendkívül hosszú, sok tárgyaláson és szavazáson keresztül folytatódhat mostantól az eljárás, aminek a legvégén elvben a magyar kormány szavazati jogát is felfüggeszthetik az Európai Tanácsban. Ennek azonban nincs most realitása. 

A szerdai határozat elsősorban egy politikai üzenet, amelyben rásütik az önkény bélyegét egy tagállam kormányára. A következő körben a tagállamok külügyminiszterei tárgyalnak majd a magyar demokrácia állapotáról, magyar kollégájukat faggatva.

Hasonló eljárás alá eddig csak Lengyelországot vonták, de akkor az Európai Bizottság indította el. A mostani eljárás súlya annyival nagyobb, hogy itt a döntésben az EU lényegében összes pártja részt vett.

Fontos körülmény, hogy az európai néppárt képviselőinek nagy része is megszavazta a döntést, pedig a frakció tagja a Fidesz is. Az Orbán-kormányt a szavazáson a néppárttól jobbra álló, jórészt EU-kritikus pártok képviselői vették csak védelmükbe.

A szavazás után sok képviselő felállva tapsolt:

Az eljárásról itt írtunk részletesen.