Macron kormánya szerint Orbán veresége az első győzelem az illiberalizmus elleni harcban

külföld
2018 szeptember 12., 17:22
comments 157

Közleményben üdvözölte az Európai Parlament szerdai döntését Franciarország kormánya - írta a Bloomberg hírügynökség szerda délután, néhány órával azt követően, hogy Strasbourgban a képviselők úgy döntöttek, elindítják az alapszerződés 7-es cikkelye szerinti eljárást Magyarország ellen a jogállami keretek szisztematikus megsértése miatt.

photo_camera Fotó: PHILIPPE WOJAZER/AFP

Emmanuel Macron kormánya azt írta, ez az első győzelem a feltörő illiberalizmus ellen Európában, amit továbbiak követnek majd.

A közlemény alapján abban egyetértés van a két orszávezetés között, hogy a jövő évi Európai Parlamenti választás a franciák szerint is „értékek közti választás” is lesz egyben, amennyiben az illiberálisok a hagyományos európai értékeket képviselő pártokkal mérik majd össze erejüket.

Nem ez az első alkalom, hogy Macron Orbán fő ellenfeleként határozza meg magát: hasonló kijelentést tett két hete, amikor kérdésre válaszolva a Politicónak azt mondta: Salvini és Orbán jól teszik, ha benne látják fő politikai riválisukat.

A Bloomberg felidézi, hogy szerdán 448 képviselő szavazott amellett, hogy induljon eljárás Magyarország ellen, és csak 197 ellenezte a procedúrát, amit Judith Sargentini jelentése alapozott meg.

Macron pártja, a „La République en marche” (LREM) azt is írta: örülnek annak, hogy az unió meghallotta szavukat, és hajlandóak küzdeni a kirekesztés és a nacionalizmus ellen, az EP döntése pedig erős jel kell legyen a magyaroknak és más nacionalista kormányoknak. (Bloomberg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.