MNB: A szezonális élelmiszerek és az üzemanyagárak emelkedése növelte az inflációt

Az infláció emelkedése leginkább az üzemanyagok és a szezonális élelmiszerek drágulásával magyarázható – mondta Várhegyi Judit, a Magyar Nemzeti Bank főosztály-vezetője az M1-en a kedden közölt inflációs adatokat kommentálva.

A Központi Statisztikai Hivatal kedden tette közzé, hogy augusztusban a fogyasztói árak átlagosan 3,4 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, júliushoz viszonyítva 0,1 százalékkal nőttek.

A főosztályvezető elmondta, hogy az üzemanyagárakat az olaj világpiaci ára, az élelmiszerárakat pedig leginkább a terméseredmények befolyásolják. A feldolgozott élelmiszerek ára nem változott az előző hónaphoz képest, a cukor és a tej ára mérséklődött is, de a nyers élelmiszerek ára, főleg a zöldségek és a burgonya ára jelentősen nőtt.

Kedden írták meg azt is, hogy a KSH adatai alapján történelmi csúcson van a munkaerőhiány: az idei második negyedévben már 83 600 betöltetlen munkahely volt, ebből közel 62 ezer a versenyszférát érintette. (via MTI)

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.