Nem is hónapok óta, hanem 7-8 éve engedi a Rudas fürdő az ürüléket a Dunába, de észre sem vette

belföld
2018 szeptember 12., 15:17
comments 86

Egészen megdöbbentő fordulattal szolgált a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt nevű fővárosi tulajdonú cég a Rudas fürdő szennyezési botrányának ügyében, amit a 444 írt meg ma, vagyis szerdán.

A sztori eddig arról szólt, hogy budapesti horgászok 2017 decemberében bejelentést tettek a katasztrófavédelemnél, hogy úgy látják, mintha a Rudas fürdő a kifolyóján keresztül folyamatosan tisztítatlan vécétartalmat engedne a Dunába. Miután a búvár szakértő megállapította, hogy ez így igaz, illetve azt is, hogy a hiba oka az, hogy a fürdő csatornarendszerét egyszerűen nem kötötték rá az épület előtt futó budai főgyűjtő vezetékre, a hatóságok május 1-ig adtak időt a fürdőnek, illetve az azt birtokló BGyH-nak, hogy javítsa ki a hibát. A BGYH ekkor azt jelentette, hogy a hibát kijavította. Ám a 444-gyel kapcsolatban álló pecások a nyáron fotókkal és videókkal bizonyították, hogy a kaka továbbra is a folyóba csorog. A Csatornázási Művek segítségével emiatt a nyár végén újabb helyszíni szemlét tartottak, ami megint csak a bejelentőknek adott igazat. Azt állapították meg ugyanis augusztus elején, hogy az egyik vizesblokkot továbbra sem kötötték rá a csatornára. Ezt a problémát a mai napig sem orvosolta a BGYH.

Mielőtt a botrányt kirobbantó mai cikkünket megírtuk, természetesen újra megkerestem a BGYH-t, konkrétan 5 nappal ezelőtt, hiszen a cikk anyagának összegyűjtése hónapokig tartott, így kíváncsi voltam arra, hogy mi történt azóta, és hogy augusztus óta miért nem tudták elhárítani a hibát.

A levelük most érkezett meg, és minden zsurnalizmustól mentesen mondhatom, hogy bombát rejteget. És nem az a bomba benne, hogy a cég 2018-ban - nem viccelek - MSZP-SZDSZ-ezéssel indítja azt. Hanem az, hogy a közleményből az derül ki, hogy a fürdőből nem pár hónapja folyik a szenny a Dunába tisztítatlanul, úgy, hogy a kibocsátója azt nem vette észre - pedig a befolyó az épülettől maximum 50 méterre található - hanem

2010 óta.

Íme a teljes, vágatlan üzenet:

„A médiában több helyen megjelent, a Rudas fürdő szennyvíz elvezetésével kapcsolatos hír kapcsán, a BGYH Zrt. az alábbi közleményt adja ki. 2010-ben - még az előző, MSZP-SZDSZ-es városvezetés alatt - a Budai Duna-parti főgyűjtő megépítése során megbízott projekt menedzsmentjeként eljáró Enviroduna Kft. feladata volt a Ø 60-as bekötőcsatorna megépíttetése, valamint a Rudas fürdőben már a korábbi években szétválasztott szennyvíz rákötést is a kivitelezőnek kellett volna elvégeznie.

Ez sajnálatos módon nem történt meg, amelyről a BGYH Zrt.-nek nem volt tudomása, hiszen a szennyvízgyűjtő akna a Rudas fürdő területhatárán kívül található. Jelenleg ez a szennyvíz a használt medencevízzel együtt a Társaság magáncsatornáján keresztül folyik bele a Dunába, amiről a 2011-ben kiadott vízjogi üzemeltetési engedély is szól. Az augusztusban kapott hír kapcsán, Társaságunk és az FCSM munkatársai folyamatosan vizsgálják annak lehetőségét, hogy a kialakult helyzetet minél előbb megoldják.

Fontos megjegyezni, hogy a kifolyó, higított szennyvíz minősége a Dunára előírt valamennyi határértéknek megfelel.”

A közlemény tehát elismeri, hogy 

fogalmuk sem volt arról, hogy 8 éve hová engedik ki a szennyüket. 

És indirekte elismeri, hogy 

soha, egyetlen alkalommal nem jutott eszükbe ellenőrizni, hogy mi történik a szennyvizükkel. 

Amihez valakinek szó szerint pár lépést kellett volna megtenni, ha a fürdőből indul, és pár kilométert, ha a cég központjából.

Nyilvánvalónak tűnik, hogy az ügyben az a cég a leginkább hunyó, amelyik megbízást kapott és kifizették érte, mégsem épített meg egy fontos csatornaszakaszt. De milyen megrendelő az, amelyik úgy fizeti ki és igazolja vissza az elvégzett munkát, hogy ezek szerint egyáltalán nem ellenőrzi, hogy azt ténylegesen elvégezték-e? És amelyik ezek után 7-8 év leforgása alatt egyetlen egyszer sem ellenőrzi, hogy mi a helyzet a szennyvizével? 

Az ügy most itt tart, de ezek után semmilyen fordulaton nem lennék meglepve.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.