Váratlan fordulat Macedóniában, az ellenzék nem bojkottálja a népszavazást az ország nevéről

2018 szeptember 12., szerda 11:37
14

A várakozásokkal szemben nem szólított bojkottra az ország új nevéről szóló szeptember 30-i népszavazáson a legnagyobb macedón ellenzéki párt, az Oroszországgal szövetséges VMRO-DPMNE. A párt elnöke, Hrisztijan Mickoszki bojkott helyett lelkiismereti szavazásra szólította híveit. "Mindenki olyan döntést hoz, amit a családja és az országa számára a legjobbnak ítél. Macedónia a mindenünk. Nem a pártok fognak dönteni. A nép fog dönteni erről a nemzeti kérdésről, és mi mind ennek vetjük alá magunkat" - mondta.

Macedónia és Görögország júniusban jutott egyezségre a Macedónia függetlensége óta tartó vitájukban az ország elnevezéséről. Macedóniát eszerint a jövőben Észak-Macedóniának hívhatják, és így már Görögország is elismeri majd őket, amivel megnyílik az út Macedónia NATO-tagsága, és megnyílhat EU-tagsága előtt is. Oroszország az előbbit feltétlenül meg akarta akadályozni, amiben egyszerű eszköz lett volna, ha a szeptember 30-i népszavazás sikertelensége miatt elmarad a névváltoztatás.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt