Váratlan fordulat Macedóniában, az ellenzék nem bojkottálja a népszavazást az ország nevéről

külföld
2018 szeptember 12., 11:37
comments 14

A várakozásokkal szemben nem szólított bojkottra az ország új nevéről szóló szeptember 30-i népszavazáson a legnagyobb macedón ellenzéki párt, az Oroszországgal szövetséges VMRO-DPMNE. A párt elnöke, Hrisztijan Mickoszki bojkott helyett lelkiismereti szavazásra szólította híveit. "Mindenki olyan döntést hoz, amit a családja és az országa számára a legjobbnak ítél. Macedónia a mindenünk. Nem a pártok fognak dönteni. A nép fog dönteni erről a nemzeti kérdésről, és mi mind ennek vetjük alá magunkat" - mondta.

Macedónia és Görögország júniusban jutott egyezségre a Macedónia függetlensége óta tartó vitájukban az ország elnevezéséről. Macedóniát eszerint a jövőben Észak-Macedóniának hívhatják, és így már Görögország is elismeri majd őket, amivel megnyílik az út Macedónia NATO-tagsága, és megnyílhat EU-tagsága előtt is. Oroszország az előbbit feltétlenül meg akarta akadályozni, amiben egyszerű eszköz lett volna, ha a szeptember 30-i népszavazás sikertelensége miatt elmarad a névváltoztatás.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.