A brit kormány szerint hazug és sértő a Szkripal-mérgezés két gyanúsítottjának tévényilatkozata

bűnügy
2018 szeptember 13., 16:39
comments 106

Hazugnak és sértőnek nevezte a brit kormány a Szkripal-ügy két gyanúsítottjának televíziós nyilatkozatát, amiben a két orosz állampolgár turistának és üzletembernek mondta magát. Theresa May brit miniszterelnök szóvivője azt mondta:

„Az orosz állam által szponzorált TV-csatornának adott interjúban elhangzott hazugságok és káprázatos állítások sértik a közvélemény intelligenciáját.”

Balról jobbra a Ruszlan Bosirov és Alekszandr Petrov álnéven bemutatkozó ügynökök, akik a brit nyomozók szerint megmérgezték Szergej Szkripalt, a brit hírszerzéshez átállt orosz kémet. A baloldali valójában Anatolij V. Csepiga ezredes, a másikuk Alekszandr Miskin. Mindketten az orosz katonai hírszerzés, a GRU fedett ügynökei, a 29155-ös számú, diverzáns akciókat végrehajtó alakulat tagjai.
photo_camera Balról jobbra: Ruszlan Bosirov és Alekszandr Petrov Fotó: Szputnyik/RT

Ruszlan Bosirov és Alekszandr Petrov a külföldre sugárzó RT orosz állami televízióban mondta azt, hogy a brit hatóságok feltételezésével szemben ez a valódi nevük, és tagadták, hogy közük lenne az orosz katonai hírszerzéshez (GU). A két orosz március 2-án érkezett Angliába, 3-án és 4-én ugrottak ki Salisbury-be, aztán rögtön el is hagyták az országot. Állításuk szerint többször voltak Európában, és táplálkozási kiegészítők kereskedelmével foglalkoznak.

A Scotland Yard és az angol-walesi ügyészség Bosirovot és Petrovot gyanúsítja Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynök és lánya, Julija Szkripal tavaszi angliai megmérgezésével. A rendőrség és a vádhatóság szerint a két orosz férfi a GU aktív ügynöke, és álnevekre kiállított útlevelekkel utaztak márciusban, Szkripalék megmérgezése előtt két nappal Moszkvából Nagy-Britanniába. (BCC/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.