Az orosz média szerint toronyóra-kedvelő ártatlan turistákat próbálnak összefüggésbe hozni az angliai idegmérges támadással

2018 szeptember 13., csütörtök 8:54
217

Parádésnak ígérkezik az a tévés interjú, amit az orosz állami RT hírtelevízió csinált a két orosz állampolgárra, akiket a britek a Salisbury-ben történt idegmérges támadással hoznak összefüggésbe.

Ruslan Boshirov és Alexander Petrov az RT orosz hírtelevíziónak beszél a különleges toronyórákról

A brit lapokban egy hete jelent még két orosz fotója és neve, akiket a Scotland Yard a Szergej Szkripalt, illetve lányát, Julia Szkripalt ért idegmérges támadás miatt keres. Szkripal orosz hírszerző volt, aki átállt a britekhez, és idén márciusban mérgezték meg egy Novichok nevű orosz katonai idegmérggel egy Salisbury nevű dél-angliai kisvárosban. Az orosz állam tagadja, hogy bármi köze lenne a támadáshoz.

A két orosz, név szerint Ruslan Boshirov és Alexander Petrov most az RT-nek adott televíziós interjút. Az adás még nem elérhető teljes hosszúságban, de szemelvényeket már közölt a világsajtó, így például azt is, hogy Boshirov és Petrov azt állítják

turistaként látogattak el Salisbury-be két egymás utáni napon Londonból, a helyi templom nagyon magas tornyára és az azon lévő órára voltak kíváncsiak, és lehet, hogy elmentek Szkirpalék házának közelében, de hát csak a városban sétáltak, és fogalmuk sem volt, hogy hol lakott a volt orosz hírszerző.

Közben a Guardian-on megjelent átirat szerint arra elég zavaros válaszokat adnak, hogy miért voltak két, egymást követő napon is a városban - a brit rendőrség szerint azért, mert felmérték a terepet - az oroszok valami olyasmit mondanak, hogy egyik alkalommal a nyitvatartásokat nézték meg, és rossz is volt az idő, aztán a másikon a vonatmenetrend miatt voltak csak olyan keveset a városban.

A két orosz egyébként március 2-án érkezett Angliába, 3-án és 4-én ugrottak ki Salisbury-be, aztán rögtön el is hagyták az országot.

Arról beszélnek, hogy többször voltak Európában, és hogy táplálkozási kiegészítők kereskedelmével foglalkoznak. Különösen érdekes, mikor a munkájukról beszélnek.

„Vizsgáljuk a piacot, megnézzük, van-e valami új dolog, egy biológiailag aktív kiegészítő, aminosav, vitamin, microelem. Csak a legszükségesebbet hozzuk magunkkal, jövünk [Európába] és eldöntjük, hogy lehetne új termékeket csinálni itt [Oroszországban].”

Az ő szempontjukból micsoda bizarr véletlen, hogy pont ilyen kémiai-biológia anyagokkal foglalkoznak, és bár egyelőre nincs kép, ahogy kémcsövekkel ügyeskednek egy szállodai szobában, gondolom ez a történet arra is príma előzetes magyarázat lenne: volt nálunk egy csomó kémiai felszerelés, de nem a Novichok miatt, hanem mert mi táplálékkiegészítőkben utazunk.

Az interjúban arról is beszélnek, hogy feje tetejére állt az életük, mióta a róluk készült képek megjelentek a világsajtóban, még a lakásukat is alig merik elhagyni.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt