Nagyon kellemetlen videó került ki a Google vezetőiről, ahogy Trump megválasztása után a dolgozókkal beszélnek

tech
2018 szeptember 13., 08:12
comments 188

Az amerikai új-jobboldali portál, a Breitbart tett közzé egy hosszú videót, ami a Google egyik belső céges rendezvényén készült, közvetlenül Trump elnök megválasztása után.

A videón a cég különböző vezetői értékelik a friss amerikai választásai eredményeket, és láthatóan mindannyian le vannak sújtva Trump győzelme miatt. A videó legkellemetlenebb pillanatai azok, amin a Google vezetők a Trump szavazók motivációit boncolgatják, és néha gyűlölködő szélsőségesként utalnak rájuk, vagy legalább is egy részükre.

Nyilván Trump, illetve bármilyen politikai erő támogatói között lehetnek szélsőségesek, ez nem olyan drámai állítás, az, hogy a Google vezetői nem őt támogatták, szintén nem borzasztó nagy meglepetés. Közben a videó mégis komoly problémákat okozhat a cégnek.

Egyrészt Trump és az amerikai jobboldal egyfolytában arról beszél, hogy a nagy techcégek ellenük vannak, (ilyesmit hallani a Facebookal összefüggésben a Fidesz környékéről is), és például a Google szándékosan úgy befolyásolja a keresési eredményeket, hogy ott a konzervatívoknak kedves témák, hírek háttéreb kerüljenek. A videón semmi ehhez hasonló sem hangzik el, de a felvétel hangulata egyértelműen az, hogy ezek az emberek nem szeretik Trumpot, és azt a politikát, amit képvisel, ez pedig nagyon megnehezíti majd eloszlatni a vádakat, hogy a termékeikben is van valamiféle politikai előítélet.

Ez egyébként a kisebbik baj, mármint ha az ez egyetlen "bizonyíték" a Google elfogultságára, akkor valószínűleg nincs probléma a termékeikkel.

Súlyosabb viszont, ahogy a videó visszaadja a Google-n belül uralkodó politikai hangulatot. Fel sem merült a megbeszélésen, hogy bármilyen más politikai álláspont elfogadható volna, mint az, amit a cég vezetői képviselnek, ami azért egy Google méretű cégnél legalább is problematikus.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.