Csak egy rövid lista arról, mekkorát szívnak a britek, ha nem sikerül megállapodni Brüsszellel a Brexitről

A brit jogosítványok nem lesznek érvényesek az Európai Unió területén, ha London nem állapodik meg Brüsszellel a Brexit körülményeiről a jövő márciusi határidőig. A jogsi pedig csak egy dolog a sok közül, amelyeknek akár nagyon közvetlen hatása is lehet a brit állampolgárokra. A Guardian össze is szedett párat:

  • A jogosítvány. A brit sofőröknek nemzetközi jogosítványt kell kiváltaniuk, ha vezetni akarnak az EU területén. Ez öt és fél fontba került, és februártól lesz elérhető, már ha addig nem sikerült megállapodni az EU-val. Ezzel szemben az uniós jogosítvánnyal továbbra is lehet majd vezetni az Egyesült Királyságban.
  • Azok a britek, akiknek hat hónapon belül lejár az útlevelük, nem léphetnek be az Unió területére. Előbb meg kell újítaniuk az útlevelüket. 2019 végére pedig a szigetország újra elkezdhet kék fedelű útlevelet nyomtatni a polgárainak.
  • A mobiltarifák is változni fognak, pedig az EU épp a közelmúltban érte el azt, hogy végre az Unió egész területén lényegében megszűnjön a roamingolás. Ezt most a briteknek újra kell tárgyalnia a szolgáltatókkal.
  • Az EU-s kikötőkbe igyekvő brit kompoknak és teherhajóknak extra adminisztrációs terheik lesznek.
  • A EU-nak meg kell majd vizsgálnia, hogy a brit adatvédelmi szabályok megfelelőek-e, addig a cégek az EU-ból nem küdhetnek személyes adatokat tartalmazó információkat az országba.
  • Le kell cserélni az összes egészségügyi kockázatokra figyelmezettő tájékoztató grafikát a brit cigisdobozokon, azoknak a szerzői jogaival ugyanis az Európai Bizottság rendelkezik.
  • És végül: az Egyesült Királyság többé nem fog automatikusan jelzéseket kapni az Unió megfigyelő rendszerétől, amely a világűrt figyeli és például aszteroidák közeledésére figyelmeztet (igaz, az Egyesült Államok rendszerén keresztül még hozájuthatnak az információhhoz.

A tervek szerint az Egyesült Királyság március 29-én fog kilépni az EU-ból, a megállapodás nyélbe ütése azonban a brit kormány szerint még mindig nagyon messze van.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.