Lemondott a kibérelhető magyar falu, Megyer polgármestere

Pajer Kristóf maga közölte a hírt a 444-el. Azt írta: már három éve Portsmouthban dolgozik, eddig csak meg-meghosszabbították munkaszerződését, most viszont végleg letelepedett, ezért felhagy társadalmi megbizatásával. 

Megyer, a mindössze 39 főt számláló Sümeg melletti település három évvel ezelőtt lett híres országszerte, miután a falu vezetői hirdetést adtak fel arról, hogy 210 ezer forintért a település kibérelhető. 

A budapesti Pajer Kristóf találta ki barátaival, hogy életet lehel apósa falujába és olasz illetve francia mintára a helyiek bevonásával vendégváró szövetkezetbe fognak. 2015-re eljutottak oda, hogy mindent bérbe adnak a pajtától a parasztházon át az egy szem tehénig, ami csak bérbe adható. 

Pajer elvállalta a polgármesteri tisztséget is, 10 éven keresztül ingázott Budapest és Megyer között, ám két éve egy állásajánlat Angliába szólította. Azóta telefonon igazgatja a falu életét Egly Kristóf barátján keresztül.

A modell egy ideig úgy tűnt, működik: több mint 200-an jelentkeztek falubérlésre, köztük ausztrálok, svédek amerikaiak is. 

Egy 2016-os riportból már az derült ki, hogy a megyeri modell nem hozott áttörést anyagilag, veszteséges, a foglalás aránya harminc százalék körül mozog, ötven felett lenne csak nyereséges, de az is igaz, hogy jobban állnak, mint ha csak egy-egy házat adnának bérbe, mert egy falu számára  csoportos turizmus kifizetődőbb.