Telegraph: Orbán közölte Macronnal, hogy kettejük háborúján dől el Európa jövője, de ő fog győzni

politika
2018 szeptember 16., 17:05
comments 429

A Telegraph szerint a júniusi úniós csúcson Orbán Viktor magyar miniszterelnök személyesen „hívta ki” Emmanuel Macron francia államfőt, hogy vívják meg meccsüket Európa jövőjéről. A brit lap vasárnapi cikke szerint 

Orbán egy ideológiai háborúról beszélt Macronnak, amiből mindketten győztesen jönnek majd ki a 2019-es EP-választáson, de amin Orbán nyeri majd a nagyobbat mindenki közül, 

az ideológiai küzdelem pedig “a populista és a hagyományos európai” politikák között zajlik majd. 

Az eset állítólag felbőszítette a francia kormány vezetőit, a cikk szerint viszont jól jellemzi Orbán konfrontatív, harcias politikáját.  

Orbán Viktor miniszterelnök (b4) üdvözli Emmanuel Macron francia államfőt (b2) a visegrádi négyek (V4) és Franciaország csúcstalálkozóján Brüsszelben 2018. június 28-án. Orbán mögött Czukor József miniszterelnöki főtanácsadó (b5).
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök (b4) üdvözli Emmanuel Macron francia államfőt (b2) a visegrádi négyek (V4) és Franciaország csúcstalálkozóján Brüsszelben 2018. június 28-án. Orbán mögött Czukor József miniszterelnöki főtanácsadó (b5). Fotó: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI/MTVA

A Telegraph azt elemzi, vajon mennyire alakulhat át az európai pártstruktúra a 2019-es EP-választás után.  

Felidézik, hogy Orbán augusztusban találkozott Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel, és két európai táborról beszélt, a bevándorlást ellenzőkről és támogatókról. A magyar kormányfő már akkor kóstolgatta Macront, aki szerinte azt tervezi, hogy egy akolba szervezi a bevándorlásbarát erőket. 

A francia államfő erre reagált azzal néhány nappal később, hogy ha Orbán és Salvini „engem a fő ellenfelükként akarnak látni, igazuk van”. Egy magas beosztású francia kormánytag beszélt is arról a lapnak, hogy Macron várhatóan nem fog félreugrani a meccs elől, de nem akarja a nacionalista-liberális szembenállásra kihegyezni politikáját. 

A Telegraph azt pedzegeti, hogy a néppárti és a baloldali frakció gyengülésével területek nyílhatnak más pártcsaládok előtt, és a szélsőjobbal szemben új pólust képezhet Macron, ha az En Marche! - ahogy állítólag ezen már dolgozik - összeszövetkezik az Orbánt szintén gyakran támadó Guy Verhofstadt vezette liberálisokkal (ALDE).

A Hanbury Strategy elemzőcég kalkulációi szerint a néppárt 217 fős frakciója akár 180 fősre csökkenhet, a szocialisták csoportja 190-ről 110 fősre zsugorodhat. 

A cikkben idézik az Európai Parlament elnökét, Antonio Tajanit, aki újabb eljárásokat helyezett kilátásba az alapszerződés 7-es cikkelye alapján Málta, Románia és Szlovákia ellen, ami könnyen vezethet a politikai spektrum további polarizálódásához.  

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.