Telegraph: Orbán közölte Macronnal, hogy kettejük háborúján dől el Európa jövője, de ő fog győzni

A Telegraph szerint a júniusi úniós csúcson Orbán Viktor magyar miniszterelnök személyesen „hívta ki” Emmanuel Macron francia államfőt, hogy vívják meg meccsüket Európa jövőjéről. A brit lap vasárnapi cikke szerint 

Orbán egy ideológiai háborúról beszélt Macronnak, amiből mindketten győztesen jönnek majd ki a 2019-es EP-választáson, de amin Orbán nyeri majd a nagyobbat mindenki közül, 

az ideológiai küzdelem pedig “a populista és a hagyományos európai” politikák között zajlik majd. 

Az eset állítólag felbőszítette a francia kormány vezetőit, a cikk szerint viszont jól jellemzi Orbán konfrontatív, harcias politikáját.  

Orbán Viktor miniszterelnök (b4) üdvözli Emmanuel Macron francia államfőt (b2) a visegrádi négyek (V4) és Franciaország csúcstalálkozóján Brüsszelben 2018. június 28-án. Orbán mögött Czukor József miniszterelnöki főtanácsadó (b5).Fotó: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI/MTVA

A Telegraph azt elemzi, vajon mennyire alakulhat át az európai pártstruktúra a 2019-es EP-választás után.  

Felidézik, hogy Orbán augusztusban találkozott Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel, és két európai táborról beszélt, a bevándorlást ellenzőkről és támogatókról. A magyar kormányfő már akkor kóstolgatta Macront, aki szerinte azt tervezi, hogy egy akolba szervezi a bevándorlásbarát erőket. 

A francia államfő erre reagált azzal néhány nappal később, hogy ha Orbán és Salvini „engem a fő ellenfelükként akarnak látni, igazuk van”. Egy magas beosztású francia kormánytag beszélt is arról a lapnak, hogy Macron várhatóan nem fog félreugrani a meccs elől, de nem akarja a nacionalista-liberális szembenállásra kihegyezni politikáját. 

A Telegraph azt pedzegeti, hogy a néppárti és a baloldali frakció gyengülésével területek nyílhatnak más pártcsaládok előtt, és a szélsőjobbal szemben új pólust képezhet Macron, ha az En Marche! - ahogy állítólag ezen már dolgozik - összeszövetkezik az Orbánt szintén gyakran támadó Guy Verhofstadt vezette liberálisokkal (ALDE).

A Hanbury Strategy elemzőcég kalkulációi szerint a néppárt 217 fős frakciója akár 180 fősre csökkenhet, a szocialisták csoportja 190-ről 110 fősre zsugorodhat. 

A cikkben idézik az Európai Parlament elnökét, Antonio Tajanit, aki újabb eljárásokat helyezett kilátásba az alapszerződés 7-es cikkelye alapján Málta, Románia és Szlovákia ellen, ami könnyen vezethet a politikai spektrum további polarizálódásához.  

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.