„Bassza meg már” – tört ki a luxemburgi külügyminiszterből, amikor Salvini arról beszélt, hogy Luxemburg új rabszolgákként tekint az afrikai bevándorlókra

A luxemburgi külügyminiszter, Jean Asselborn szerint az olasz belügyminiszter, Matteo Salvini csapdába csalta őt. Egy pénteken készült videón azt látni, hogy a két politikus közötti szóváltásban Asselborn káromkodva reagált Salvini szavaira.

Salvini és Asselborn egy másik rendezvényen, július közepénFotó: BARBARA GINDL/AFP

A videót rejtett kamerával készítették az uniós miniszterek találkozóján, a feltételezések szerint éppen Salvini emberei, hiszen később az olasz miniszter Facebook-oldalán bukkant fel. Az látható rajta, ahogy az olasz szélsőjobbról érkező miniszter arról beszél, hogy a luxemburgi Asselborn a migráció támogatásával talán új rabszolgákat akar behozni Afrikából, míg ő inkább segíteni akar az olaszoknak, hogy több gyerekük legyen. 

Asselborn felháborodva fogadta Salvini szavait, közbe is szólt majd pár mondat után a 'Bassza meg akkor' felkiáltással reagált, és az asztalra rakta a tolmácskészülékét. (az eredeti Merde alors!-ban a merde ugyan szart jelent, de a francia nyelvben közismerten mindenre ezt használják, így magyarul legjobban tán ez a felkiáltás felel meg a tartalmának, ugyanakkor az első verzióként fordított a 'Baszd meg'-et azóta átírtuk, mivel mint felhívták rá a figyelmünket, ez inkább a világba belemondott felháborodás volt, és nem Salvini volt a címzettje.)

Asselborn később arról beszélt a Politicónak, hogy elege lett, ilyen beszédnek nincs helye az EU-s találkozókon, és ezt nem engedhetik meg, ez ugyanis a gyűlölet nyelve, és nem teremt olyan légkört, ahol közösen lehet megoldást és kompromisszumokat keresni. A luxemburgi külügyminiszter visszaemlékezett a régi időkre is, amikor az EU még a kompromisszumok megtalálásáról szólt, míg szerinte most Salvini és Orbán révén megjelent egy olyan irány, amelyik ezt a fajta nyelvet és ezeket a lépéseket elfogadhatóvá akarja tenni. 

A pénteki, zárt ajtós találkozóról készült felvétel publikálása óta tovább éleződött a konfliktus: Asselborn a Spiegelnek beszélt arról, hogy szerinte az olasz belügyminiszter a fasiszták harmincas évekbeli szavait és módszereit alkalmazza, míg Salvini vasárnap Twitteren azzal válaszolt, hogy szó sincs fasizmusról, csak betartják a szabályokat, és ha Luxemburgban annyira szeretik a migránsokat, akkor talán befogadhatnák mindet, mivel Olaszország már így is túl sokat fogadott. 

A két miniszter között vita tört ki az olasz bevándorlókról is, mivel felháborodása előtt kevéssel Asselborn a második világháború után útra kelő olaszokról beszélt, illetve őket hasonlította az afrikai menekültekhez, mire Salvini arról beszélt vasárnap, hogy Asselborn nem ismeri az olasz emigráció történelmét, akik nem hasonlíthatóak azokhoz az emberekhez, akik most idejöttek, és kábítószert árulnak, valamint rablásokat követnek el. 

Asselborn arról is beszélt, hogy az egész jelenet egy eltervezett provokáció lehetett Salvini részéről, és szerinte nincs rendben, ha az olasz miniszter emberei a többiek tudta nélkül rögzítenek mindent, ha ugyanis az EU-s minisztereknek attól kell tartaniuk, hogy szavaikat így használják fel, akkor többet nem lehet majd őszinte beszélgetéseket folytatniuk. (Bloomberg, Politico, Luxembourg Times)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.