„Bassza meg már” – tört ki a luxemburgi külügyminiszterből, amikor Salvini arról beszélt, hogy Luxemburg új rabszolgákként tekint az afrikai bevándorlókra

2018 szeptember 17., hétfő 8:18
350

A luxemburgi külügyminiszter, Jean Asselborn szerint az olasz belügyminiszter, Matteo Salvini csapdába csalta őt. Egy pénteken készült videón azt látni, hogy a két politikus közötti szóváltásban Asselborn káromkodva reagált Salvini szavaira.

Salvini és Asselborn egy másik rendezvényen, július közepén Fotó: BARBARA GINDL/AFP

A videót rejtett kamerával készítették az uniós miniszterek találkozóján, a feltételezések szerint éppen Salvini emberei, hiszen később az olasz miniszter Facebook-oldalán bukkant fel. Az látható rajta, ahogy az olasz szélsőjobbról érkező miniszter arról beszél, hogy a luxemburgi Asselborn a migráció támogatásával talán új rabszolgákat akar behozni Afrikából, míg ő inkább segíteni akar az olaszoknak, hogy több gyerekük legyen. 

Asselborn felháborodva fogadta Salvini szavait, közbe is szólt majd pár mondat után a 'Bassza meg akkor' felkiáltással reagált, és az asztalra rakta a tolmácskészülékét. (az eredeti Merde alors!-ban a merde ugyan szart jelent, de a francia nyelvben közismerten mindenre ezt használják, így magyarul legjobban tán ez a felkiáltás felel meg a tartalmának, ugyanakkor az első verzióként fordított a 'Baszd meg'-et azóta átírtuk, mivel mint felhívták rá a figyelmünket, ez inkább a világba belemondott felháborodás volt, és nem Salvini volt a címzettje.)

Asselborn később arról beszélt a Politicónak, hogy elege lett, ilyen beszédnek nincs helye az EU-s találkozókon, és ezt nem engedhetik meg, ez ugyanis a gyűlölet nyelve, és nem teremt olyan légkört, ahol közösen lehet megoldást és kompromisszumokat keresni. A luxemburgi külügyminiszter visszaemlékezett a régi időkre is, amikor az EU még a kompromisszumok megtalálásáról szólt, míg szerinte most Salvini és Orbán révén megjelent egy olyan irány, amelyik ezt a fajta nyelvet és ezeket a lépéseket elfogadhatóvá akarja tenni. 

A pénteki, zárt ajtós találkozóról készült felvétel publikálása óta tovább éleződött a konfliktus: Asselborn a Spiegelnek beszélt arról, hogy szerinte az olasz belügyminiszter a fasiszták harmincas évekbeli szavait és módszereit alkalmazza, míg Salvini vasárnap Twitteren azzal válaszolt, hogy szó sincs fasizmusról, csak betartják a szabályokat, és ha Luxemburgban annyira szeretik a migránsokat, akkor talán befogadhatnák mindet, mivel Olaszország már így is túl sokat fogadott. 

A két miniszter között vita tört ki az olasz bevándorlókról is, mivel felháborodása előtt kevéssel Asselborn a második világháború után útra kelő olaszokról beszélt, illetve őket hasonlította az afrikai menekültekhez, mire Salvini arról beszélt vasárnap, hogy Asselborn nem ismeri az olasz emigráció történelmét, akik nem hasonlíthatóak azokhoz az emberekhez, akik most idejöttek, és kábítószert árulnak, valamint rablásokat követnek el. 

Asselborn arról is beszélt, hogy az egész jelenet egy eltervezett provokáció lehetett Salvini részéről, és szerinte nincs rendben, ha az olasz miniszter emberei a többiek tudta nélkül rögzítenek mindent, ha ugyanis az EU-s minisztereknek attól kell tartaniuk, hogy szavaikat így használják fel, akkor többet nem lehet majd őszinte beszélgetéseket folytatniuk. (Bloomberg, Politico, Luxembourg Times)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt