Egyre nagyobb a munkaerőhiány az EU-ban, Magyarországon az ötödik legsúlyosabb a helyzet

2018 szeptember 17., hétfő 14:41
167

Az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) friss jelentése szerint egyre súlyosabb a munkaerőhiány, a második félévben az állások 2,2 százalékát nem tudták betölteni az EU-ban, egy évvel korábban még csak 2 százalékos volt ez az arány. Az iparban és az építőiparban 2,1 százalékos volt a hiány, a szolgáltatásoknál 2,5 százalék – írja a hvg.hu.

A tagországok közül ebben az 5 országban a legnagyobb a munkaerőhiány:

  1. Csehországban 5,4 százalék,
  2. Belgiumban 3,5 százalék,
  3. Hollandiában 3,1 százalék,
  4. Németországban 2,9 százalék,
  5. Magyarországon 2,7 százalék.

20 országban nőtt az üres álláshelyek aránya, Magyarországon egy év alatt 0,5 százalékkal.

A Cofidis felmérése szerint Magyarországon a cégek mellett a lakosság is érzi, hogy a szolgáltatószektorban sok a hiányszakma és jelentős a munkaerőhiány: a magyarok több szakma esetében is nehéznek tartják a szakemberek megtalálását. Szakorvost a megkérdezettek 84 százaléka talál nehezen, villanyszerelőt 82 százalékuk, festő-mázolót 80 százalék, háztartásigép-szerelőt 79 százalék.

A KSH adatai szerint 2018-ban az üres álláshelyek aránya, a kommunikáció, pénzügyi/biztosítási tevékenység, ingatlanügyletek, szakmai/tudományos/műszaki tevékenység területeken a tavalyi 3,2 százalék után 3,6 százalék volt. Magyarországon a 10 legnehezebben betölthető munkakör között van az adminisztratív munka, az irodai asszisztens, a könyvelő, a műszerész, a vendéglátóipari szakember, az orvos és a gépkezelő is, a hiányszakmák listáját hatodik éve a szakmunkások vezetik, őket követik a sofőrök és a mérnökök. (hvg.hu)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt