Egyre nagyobb a munkaerőhiány az EU-ban, Magyarországon az ötödik legsúlyosabb a helyzet

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) friss jelentése szerint egyre súlyosabb a munkaerőhiány, a második félévben az állások 2,2 százalékát nem tudták betölteni az EU-ban, egy évvel korábban még csak 2 százalékos volt ez az arány. Az iparban és az építőiparban 2,1 százalékos volt a hiány, a szolgáltatásoknál 2,5 százalék – írja a hvg.hu.

A tagországok közül ebben az 5 országban a legnagyobb a munkaerőhiány:

  1. Csehországban 5,4 százalék,
  2. Belgiumban 3,5 százalék,
  3. Hollandiában 3,1 százalék,
  4. Németországban 2,9 százalék,
  5. Magyarországon 2,7 százalék.

20 országban nőtt az üres álláshelyek aránya, Magyarországon egy év alatt 0,5 százalékkal.

A Cofidis felmérése szerint Magyarországon a cégek mellett a lakosság is érzi, hogy a szolgáltatószektorban sok a hiányszakma és jelentős a munkaerőhiány: a magyarok több szakma esetében is nehéznek tartják a szakemberek megtalálását. Szakorvost a megkérdezettek 84 százaléka talál nehezen, villanyszerelőt 82 százalékuk, festő-mázolót 80 százalék, háztartásigép-szerelőt 79 százalék.

A KSH adatai szerint 2018-ban az üres álláshelyek aránya, a kommunikáció, pénzügyi/biztosítási tevékenység, ingatlanügyletek, szakmai/tudományos/műszaki tevékenység területeken a tavalyi 3,2 százalék után 3,6 százalék volt. Magyarországon a 10 legnehezebben betölthető munkakör között van az adminisztratív munka, az irodai asszisztens, a könyvelő, a műszerész, a vendéglátóipari szakember, az orvos és a gépkezelő is, a hiányszakmák listáját hatodik éve a szakmunkások vezetik, őket követik a sofőrök és a mérnökök. (hvg.hu)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.