Hiába matricázott a Fidesz, a civilek nem fizetik be a bevándorlási különadót

Több 444 videó?
Szeretném

Az Magyar Helsinki Bizottság és az Amnesty International szerint rájuk nem vonatkozik a nyár elején elfogadott bevándorlási különadó, nyilatkozták szervezetek képviselői az RTL Klub Híradójának

A törvény szerint 25 százalékos különadót kell fizetni minden olyan támogatás után, ami „bevándorlást segítő tevékenységet” vagy „Magyarországon székhellyel rendelkező szervezet bevándorlást segítő tevékenységét” támogatja anyagilag. Elvileg minden olyan program, akció,tevékenység, amely közvetlenül vagy közvetve előmozdítja a bevándorlást, bevándorlást segítő tevékenységnek minősül. A törvény hatálya alá eső szervezeteknek hétfőig kellene  bevallani és befizetni a 25 százalékos különadót. 

Hollik István a migráció elleni harc hevében leragaszt egy A4-es papírlapot a VI. kerületben.Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Annak ellenére, hogy a parlamentből kiesett KDNP-s politikus, Hollik István nyáron már felmatricázott néhány szervezetet, a civilek szerint nem rájuk vonatkozik a törvény.

Az Amnesty International szerint a szervezetük azért kampányol, hogy Magyarországon emberségesebben bánjanak a menekültekkel és menedékkérőkkel, mások jogi segítséget nyújtanak neki, de alapvetően senki sem dolgozik azért, hogy a bevándorlást elősegítse. 

A Helsinki Bizottság sarcnak tartja a különadót, amit a kormányéval ellentétes véleményekre szabtak ki. Ugyanakkor nem gondolják, hogy rájuk vonatkozna a törvény, mert nem a bevándorlást támogatják, hanem a menekülteknek nyújtanak segítséget. 

A Migration Aid vezetője pedig a NAV-tól kért iránymutatást, hogy rájuk vonatkozik-e a különadó, de eddig nem kaptak választ.