Két százszázalékos csapat maradt az angol bajnokságban - review, Day 5

Lac
LB
futball
2018 szeptember 17., 07:33

A hét rangadóján - azaz a The Rolling Stones wembley-i koncertjén - a heavy metal simán bedarálta Spurst, a West Ham United végre megszerezte első győzelmét az új szezonban, José Mourinho fontos három pontot zsebelt be a darázsfészekben és a Chelsea is százszázalékos maradt az újonc Cardiff ellen. Összefoglalunk.

A hét meccse: Tottenham - Liverpool

Kezdők

photo_camera Fotó: saját

A hazaiaknál Lloris és Alli sérülés miatt hiányzott, a válogatott szünet előtt Watford ellen buktázó csapathoz képest Sanchez és Davies került ki a sérülteken kívül, Pochettino négy védővel vágott neki a rangadónak. Klopp csak személybeli változást eszközölt, abból is csak egyet: Henderson helyén Keita kapott helyet.

Első félidő

A két csapat közül a liverpoolin látszott jobban, hogy mit is akar a labdával és pontosan hogyan. Több opciójuk is volt a támadó harmadba való eljutáshoz, míg a hazai csapatból hiányzott ez a fajta tudatosság és kreativitás.

Milner, Wijnaldum és Keita megadták a megfelelő lehetőségeket a védőknek és többnyire megjátszhatóak voltak. A másik oldalon a Spurs jól szervezte meg a letámadását és sokszor lezárta a középpályára vezető passzsávokat.

photo_camera A Liverpool három középpályása sokszor segített átjátszani a Spurs nyomását Fotó: saját

Erre az eshetőségre is számítottak a vendégek és jól használták a Rose mögötti menekülő útvonalat: ha beszorult a játék a Liverpool jobb oldalán, Milner vagy Alexander-Arnold beívelte a labdát a Spurs balhátvédje mögé, amire Firmino vagy Szalah menetrendszerint startolhatott rá. Ezzel minimális lett az elveszített labdák száma liverpooli térfélen és többször még veszély is kialakulhatott ezekből a szituációkból a hazai kapu előtt.

photo_camera Fotó: saját

Ezenkívül Firmino szokásához híven előszeretettel segített be a támadásépítések korai szakaszaiban is és lekészítései után lendületből rohanhattak rá Vertonghenékre.

photo_camera Firmino visszalépéseinél Mané töltötte be a brazil helyét és kiugrásra kész volt a lekészítés után. Fotó: saját

A Tottenham ezzel szemben gondokkal küzdött, ami a támadó harmadba való eljutást illette. Arra persze lehetett számítani, hogy Klopp csapata letámad, de korántsem volt elég feltörni a presszing első két vonalát.

photo_camera Mané, Firmino és Salah próbálták megzavarni a Tottenham hátsó alakzatát, Keita feljebb helyezkedik, mint középpályás társai. Fotó: saját

Ugyanis ezt viszonylag könnyedén abszolválták a londoniak, ezután viszont egy jóval nagyobb akadályba ütköztek: Milner és Wijnaldum ahelyett, hogy fejvesztve előrerohant volna, hogy labdát szerezzenek az ellenfél térfelén inkább a saját védelmük előtt helyezkedtek, hogy Eriksenék ne tudják átjátszani a középpályát. Ez azt eredményezte, hogy miután a Firmino vezette támadó hármas mögé került a labda, nem volt egyértelmű opció az előre játékra és rengetegszer csak a mélyen tudása alatt játszó Kane felé mentek a hosszú indítások, amiket Van Dijk teljes nyugalommal, tanári módon fejelgetett le csapattársainak.

photo_camera Milner és Wijnaldum az egyensúlyt biztosítják, míg a támadóknak köszönhetően Dembelé csak hátrafelé tud játszani Fotó: saját

A vezetést egy szöglet utáni Vorm bizonytalanságnak köszönhetően szerezte meg a Liverpool és a félidei eredmény lényegében tükrözte a vendégek fölényét az első játékrészben.

Második félidő

Klopp csapata a legtöbb helyzetét az ellenfél egyéni megingásai után alakította ki, gondoljunk csak Dier, vagy Alderweireld hibájára az első félidőben. Előbbi eladott labdája után Szalah került ziccerbe, a belga rossz indítási kísérletéből pedig az a szöglet született, amiből a gólt szerezték a vendégek. A második játékrész első vendég helyzete is Dembelé csúnya rontásából indult, ami után Vormnak kellett védenie. Válaszként egy Eriksen által tökéletesen végrehajtott súlypont-áthelyezés után - amit nagyon kevésszer láthattunk a hazaiaktól az első félidőben - Lucas lőtt mellé. A kihagyott helyzetet Firmino büntette meg, miután Trippier elalvását követően Mané tette középre a labdát, ami egy kis szerencsétlenkedés után került a brazil csatár elé, majd a hálóba.

Mi változott 0-2 után?

Ahogyan azt várni lehetett, a hazaiak jobban kinyíltak: magasabban és agresszívabban presszingeltek, de lényegi változást akkor lehetett felfedezni, amikor Pochettino Lamelát küldte be Dembelé helyére. Ezzel egyidejűleg Trippier és Rose szárnyvédővé vált, így egyre nagyobb létszámban rohamoztak a hazaiak, Szon visszatérése pedig csak tetézte ezt. Persze ez azzal is járt, hogy a Liverpoolnak akadtak kontralehetőségei, de ezekből nem sikerült lezárniuk a meccset.

photo_camera A Spurs kitámadott, így Milnernek több lehetősége is volt passzolni, de nem sikerült befejezni a támadást. Fotó: saját

A végén még izgulniuk is kellett, amikor egy szöglet utáni figyelmetlenségből Lamela megszerezte a Spurs szépítő gólját, de csak ennyire futotta a hazaiaknak, sorozatban másodszor szenvedtek 2-1-es vereséget, Klopp csapata pedig 5/5-tel áll a tabella élén.

Az egész meccset tekintve reális a végeredmény, összességében a Liverpool a felkészültebb csapat eddig ebben a szezonban és ezt immár egy igazi rangadón is tudták bizonyítani.

A hét góljai

Segítsetek, mert nem tudunk dönteni: legyen Zaha három pontot eldöntő szólója a Huddersfield ellen, vagy Willian pókhálója az újonc ellen? Mindkettőt itt hagyjuk, biztos ami biztos...

link Forrás
link Forrás

A hét statisztikája

Ki más, mint Romelu Lukaku nyitotta a gólok sorát a Vicarage Roadon, és mivel utána Chris Smalling góljára már csak André Gray tudott válaszolni, José Mourinho két rendkívül fontos idegenbeli győzelmet (Burnley, Watford) tud felmutatni azt követően, hogy mindenki a vészharangokat kongatta a Brighton és a Spurs elleni nullázások után. A kérdés csak az, hogy meddig lehet kihúzni az ilyen túlélésekkel, mint amilyen a szombati is volt...

link Forrás

A hét szurkolója

Az a tag, aki az amúgy unalomba fulladó Newcastle United - Arsenal találkozó első félidejét (a két csapat együtt írd és mondd 0, azaz nulla kaput eltaláló lövést volt képes felmutatni 45 perc alatt) dobta fel azzal, hogy félmeztelenül ült a hazai szögletzászlónál a sarokban. Csak úgy megjegyezzük: szombat délután 15 Celsius fok és felhős volt az idő a Tyne partján - nem fázós embernek való vidék.

link Forrás

A hét kontrája

Egyértelműen a West Ham-é, akiknek sikerült már a 10. percben átrohanni egy utcák-terek bajnokság szintjén támadást építő, majd hasonló színvonalon visszazáró Everton ellen. Ezzel, valamint Jarmolenko második góljával és Arnautovic kegyelemdöfésével a Kalapácsosoknak végre megvan az első győzelem Manuel Pellegrini alatt a bajnokságban. Fontos lépés a bentmaradás érdekében.

link Forrás

A hét képe

David Silva nyeri - a második hét után - ismét, a City spanyol középpályása ugyanis tegnap Vera Cohennel, a manchesteri kékek 102 (!) éves szurkolójával vonult ki a Fulham ellen simán, 3-0-ra behúzott mérkőzés előtt az Etihad Stadionban. Cukiság.

Vera Cohen és kisérője.
photo_camera Vera Cohen és kisérője. Fotó: Paul Ellis / AFP / Getty Images

A Southampton- és Brighton-szurkolóktól ezúton is elnézést kérünk, hogy már a hétfő esti rangadó előtt verdiktet mondtunk a hétvége eseményeiről.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.