A szír légvédelem tévedésből lelőtt egy orosz katonai gépet

külföld
2018 szeptember 18., 02:28
comments 200

Amerikai illetékesek szerint a szíriai légvédelem tévedésből lelőtt egy járőröző orosz katonai repülőt, a fedélzetén több fős személyzettel. Egy amerikai illetékes tájékoztatása szerint a szír légvédelem éppen egy izraeli rakétacsapást próbált megakadályozni. Azt, hogy Izrael mért csapást a szíriai rezsimre, egy másik amerikai illetékes is megerősítette.

Egy orosz IL-20-as felderítőgép. A szír légvédelem egy ilyet lőtt le tévedésből 2018. szeptember 17-én.
photo_camera Egy orosz IL-20-as felderítőgép. A szír légvédelem egy ilyet lőtt le tévedésből 2018. szeptember 17-én. Fotó: Kirill Naumenko / Wikipedia Commons CC BY-SA 3.0

Az orosz állami hírügynökség, a TASZSZ jelentése szerint az orosz IL-20-as fedélzetén 14 fős személyzet tartózkodott, a gépnek hétfőn veszett nyoma a Földközi-tenger felett. Az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint "az IL-20-as radarjele akkor tűnt el a radarképről, amikor négy izraeli F-16-os földi célpontokat támadott Latakia tartományban".

Az izraeli vadászbombázók több rakétát is kilőttek Latakiában, partközeli célpontokra. Latakiában állomásozik az orosz erők többsége, itt van Oroszország szíriai hadikikötője is, amely fontos bázisa az orosz flottának, amelynek hazai, meleg tengeri kikötőit a Boszporusz-szoros zárja el a nyílt tengertől.

Az izraeli támadást megakadályozandó a szír légvédelem komoly légvédelmi zárótűzbe kezdett, ebben semmisülhetett meg az orosz flotta járőrgépe.

Az amerikai hadsereg úgy szerzett tudomást a történtekről, hogy a lelőtt orosz gép keresésére indult szír kormányalakulatok egy nyílt, nemzetközi csatornán is kódolatlan vészjelzést adtak le. Az amerikai illetékesek ezután tájékoztatásuk szerint "egy másik országtól" is közvetlen üzenetet kaptak a lelőtt gép típusáról és az incidens körülményeiről. Az illetékesek azt nem árulták el, hogy melyik országtól kapták az üzenetet, de a CNN szerint Oroszországtól kaphatták, mert más országnak nagyon nem lehetett volna tudomása arról, hogy pontosan milyen gép is esett áldozatul.

A Pentagon egyik szóvivője azt mindenesetre fontosnak tartotta megjegyezni, hogy nem az amerikai haderő rakétázta Szíriát. Ő azt nem akarta elárulni, hogy melyik ország volt. Izrael hivatalosan nem kívánta kommentálni a történteket.

A szíriai légvédelmet amúgy Oroszország fegyverezte fel. Egy amerikai illetékes szerint most egy pár éve beszerzett légvédelmi rendszerrel lőtték le az orosz repülőt. A rendszerekkel amúgy már legalább egy izraeli gépet is sikerült megsemmisíteniük az elmúlt években, februárban egy, a küldetését már teljesítő és hazafele tartó F-16-os mellett robbant fel egy rakéta, úgy megsértve a gépet, hogy a személyzetének katapultálnia kellett. Izrael amúgy az elmúlt másfél évben legalább kétszáz alkalommal mért légicsapást szíriai célpontokra.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.