A Google kínai keresőmotorja összeköti az állampolgárok kereséseit a telefonszámukkal

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

A jelek szerint egyre gyorsabban épül Kína totális digitális diktatúrája.

Most a Google keresőmotorjának Dragonfly kódnevű titkos kínai prototípusáról írják azt, hogy összeköti az állampolgárok kereséseit a mobiltelefon-számukkal. A funkcióval a kínai kormány könnyebben szemmel tarthatja őket, így nő a kormányzati elnyomás veszélye, ha valaki politikai szempontból érzékeny témákra keres rá – írja az Intercept, ami először a múlt hónapban írt a keresőmotorról.

Az Intercept szerint a Dragonflyt a Google és egy kínai székhelyű vállalat közösen irányítja, és mindkettő naprakészen tarthatja a tiltott keresési szavak listáját. A listán olyan témák szerepelhetnek, mint az „emberi jogok” és a „diáktüntetések”, de akár a „Nobel-díj” is ilyen lehet.

De blokkolhatnak olyan híroldalakat is, mint a BBC vagy olyan információs platformokat, mint a Wikipedia, és a keresések nemcsak szöveges, hanem képtalálatokat is szűrhetnek. (via Guardian)

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.