A Google kínai keresőmotorja összeköti az állampolgárok kereséseit a telefonszámukkal

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A jelek szerint egyre gyorsabban épül Kína totális digitális diktatúrája.

Most a Google keresőmotorjának Dragonfly kódnevű titkos kínai prototípusáról írják azt, hogy összeköti az állampolgárok kereséseit a mobiltelefon-számukkal. A funkcióval a kínai kormány könnyebben szemmel tarthatja őket, így nő a kormányzati elnyomás veszélye, ha valaki politikai szempontból érzékeny témákra keres rá – írja az Intercept, ami először a múlt hónapban írt a keresőmotorról.

Az Intercept szerint a Dragonflyt a Google és egy kínai székhelyű vállalat közösen irányítja, és mindkettő naprakészen tarthatja a tiltott keresési szavak listáját. A listán olyan témák szerepelhetnek, mint az „emberi jogok” és a „diáktüntetések”, de akár a „Nobel-díj” is ilyen lehet.

De blokkolhatnak olyan híroldalakat is, mint a BBC vagy olyan információs platformokat, mint a Wikipedia, és a keresések nemcsak szöveges, hanem képtalálatokat is szűrhetnek. (via Guardian)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.