Az Európai Bizottság szerint Luxemburg nem nyújtott tiltott állami támogatást a McDonald's-nak

külföld
2018 szeptember 19., 09:00
comments 15

„Luxemburg nem sértette meg az állami támogatásokra vonatkozó uniós előírásokat”, és nem nyújtott tiltott állami támogatást a McDonald's amerikai gyorsétteremláncnak, az Európai Bizottság ezért lezárja az ügyben még 2015-ben indított vizsgálatát – jelentette be Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos. Azt mondta:

„Mélyreható vizsgálatunk azt mutatja, hogy az adóztatás elmaradása ebben az ügyben a luxemburgi és az amerikai adótörvények közötti eltérések eredménye, nem pedig a különleges bánásmódé.”

A brüsszeli testület felidézte, hogy az EU-s szabályok tiltják, hogy a tagállamok például tiltott adókedvezményekkel tisztességtelen előnyökhöz juttassanak bizonyos kiválasztott cégeket.

A döntéssel a McDonald's-nak sikerült elkerülnie többek között a szintén amerikai Amazon, Apple és Starbucks sorsát, amiknek óriási összegeket kellett visszafizetniük az EU versenyhatóságaként eljáró bizottság fellépése nyomán. Hasonló ügyben az Európai Bizottság 2016-ban 13 milliárd euró visszafizetésére kötelezte az Apple informatikai óriáscéget az ír adóhatósággal kötött egyezsége miatt, amit illegális állami támogatásnak minősítettek.

Vestager hétfőn üdvözölte, hogy az Apple befizette az Írország felé fennálló adótartozását, a késedelmi kamatokkal együtt 14,3 milliárd eurót, és arról számolt be, hogy így lezárhatják a céggel szembeni bírósági eljárást. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.