Két vendéglátóhelyet nyitott Zsidai Roy az MNB által milliárdokért felvásárolt régi budai városházán

A 24.hu ír arról, hogy Bistro 1786 néven egy kerthelyiséggel rendelkező éttermet, mellette  Budapest Mokka Cafe&Deli néven egy kisebb kávézót nyitott Zsidai Zoltán Roy üzlethálózata az egykori budai városháza épületében, a Budai Várban, és a vendéglátóhelyek már fel is kerültek a cégcsoport üzleteinek listájára. 

Az étterem az Úri utca felőli fronton, a kávézó az épület Mátyás templomhoz közelebb eső oldalán található. 

Az Úri utca 21 még a felújítás előttFotó: Google Maps screenshot / 444

Az Úri utca 21. szám alatt található régi budai városházát még 2014-ben vásárolta meg a nemzeti bank kezelésében álló  Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA) 1,85 milliárdért. 

2016 őszén aztán műemlékvédelmi szempontokra, a középkori falak és az ingatlan beázástól való védelme hivatkozva írtak ki tendert az épület felújítására. 

Az épület megvásárlása idején a PADA azt kommunikálta, hogy oktatási-tudományos központot létesítenek majd itt, angol nyelvű PhD-iskolával, kutatóterekkel, könyvesbolttal, kiállítási terekkel. Azóta hivatalosan nem kommunikálták, hogy mi a terv az épülettel, amit most pénteken adnak át. 

A két új hely a Zsidai Csoport honlapjánFotó: zsidai.com

 Az „új tudományos szellemi központot” Matolcsy György MNB-elnök, Palkovics László innovációs miniszter és Nagy Gábor Tamás I. kerületi polgármester köszönti majd pénteken. 

A 24.hu szerint azért is furcsa, hogy az épület oldalában már működnek a  vendéglátóhelyek, mert a szomszédos ház lakói azonnal megtámadták az épület használatbavételi engedélyét. 

A helyiek állítólag már a felújítási munkálatok idején reklamáltak, mert sejtették, hogy vendéglátóegységeket is létesítenek majd az épületben, és „az éttermi és a rendezvényközpont-funkció lesz a domináns”. (24.hu)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.