Két vendéglátóhelyet nyitott Zsidai Roy az MNB által milliárdokért felvásárolt régi budai városházán

ÉLET
2018 szeptember 19., 15:38

A 24.hu ír arról, hogy Bistro 1786 néven egy kerthelyiséggel rendelkező éttermet, mellette  Budapest Mokka Cafe&Deli néven egy kisebb kávézót nyitott Zsidai Zoltán Roy üzlethálózata az egykori budai városháza épületében, a Budai Várban, és a vendéglátóhelyek már fel is kerültek a cégcsoport üzleteinek listájára. 

Az étterem az Úri utca felőli fronton, a kávézó az épület Mátyás templomhoz közelebb eső oldalán található. 

Az Úri utca 21 még a felújítás előtt
photo_camera Az Úri utca 21 még a felújítás előtt Fotó: Google Maps screenshot / 444

Az Úri utca 21. szám alatt található régi budai városházát még 2014-ben vásárolta meg a nemzeti bank kezelésében álló  Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA) 1,85 milliárdért. 

2016 őszén aztán műemlékvédelmi szempontokra, a középkori falak és az ingatlan beázástól való védelme hivatkozva írtak ki tendert az épület felújítására. 

Az épület megvásárlása idején a PADA azt kommunikálta, hogy oktatási-tudományos központot létesítenek majd itt, angol nyelvű PhD-iskolával, kutatóterekkel, könyvesbolttal, kiállítási terekkel. Azóta hivatalosan nem kommunikálták, hogy mi a terv az épülettel, amit most pénteken adnak át. 

A két új hely a Zsidai Csoport honlapján
photo_camera A két új hely a Zsidai Csoport honlapján Fotó: zsidai.com

 Az „új tudományos szellemi központot” Matolcsy György MNB-elnök, Palkovics László innovációs miniszter és Nagy Gábor Tamás I. kerületi polgármester köszönti majd pénteken. 

A 24.hu szerint azért is furcsa, hogy az épület oldalában már működnek a  vendéglátóhelyek, mert a szomszédos ház lakói azonnal megtámadták az épület használatbavételi engedélyét. 

A helyiek állítólag már a felújítási munkálatok idején reklamáltak, mert sejtették, hogy vendéglátóegységeket is létesítenek majd az épületben, és „az éttermi és a rendezvényközpont-funkció lesz a domináns”. (24.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.