2020-tól jönnek a különbíróságok, még az idén benyújtja az erről szóló törvényjavaslatot a kormány

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A bírói hatalomról rendezett konferencián beszélt Trócsányi László igazságügyi miniszter arról, hogy még az idén benyújtják a közigazgatási bíróság felállításáról szóló törvényjavaslatot, és hogy 2020. január 1-től indulhat az új rendszer.

A közigazgatási bíróságok felállítását 2016 nyara óta biztosan tervezgeti a kormány. Itt dőlnének el az állampolgárok és cégek, illetve az állami intézmények közötti jogviták.

Az átalakításnak két ok miatt van különös jelentősége.

Egyrészt mert ezek az új bíróságok dönthetnek majd egy csomó olyan ügyben, ami kiemelten fontos a politikának. Ha valaki vitatná például, hogy

  • tényleg Mészáros Lőrinc nyerte-e a közbeszerzést,
  • jogosan hagyta-e jóvá Andy Vajna újabb lapvásárlását a Médiatanács,
  • okkal utasította-e el a népszavazási kezdeményezést a választási bizottság,

akkor a jogvitákról ez az új különbíróság fog dönteni.

A másik oldalon még nem egyértelmű, hogy az új különbíróságok bíráit hogyan fogják kiválasztani, de az már tavaly is látható volt, hogy a kormány szívesen ültetné a saját embereit a bírói székekbe.

Erről egyébként Trócsányi azt MTI szerint azt mondta hogy a

„bírói függetlenség rendkívül fontos, szenzitív kérdés, ezért a kodifikáció során sok szempontot kell figyelembe venniük.”

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.