2020-tól jönnek a különbíróságok, még az idén benyújtja az erről szóló törvényjavaslatot a kormány

A bírói hatalomról rendezett konferencián beszélt Trócsányi László igazságügyi miniszter arról, hogy még az idén benyújtják a közigazgatási bíróság felállításáról szóló törvényjavaslatot, és hogy 2020. január 1-től indulhat az új rendszer.

A közigazgatási bíróságok felállítását 2016 nyara óta biztosan tervezgeti a kormány. Itt dőlnének el az állampolgárok és cégek, illetve az állami intézmények közötti jogviták.

Az átalakításnak két ok miatt van különös jelentősége.

Egyrészt mert ezek az új bíróságok dönthetnek majd egy csomó olyan ügyben, ami kiemelten fontos a politikának. Ha valaki vitatná például, hogy

  • tényleg Mészáros Lőrinc nyerte-e a közbeszerzést,
  • jogosan hagyta-e jóvá Andy Vajna újabb lapvásárlását a Médiatanács,
  • okkal utasította-e el a népszavazási kezdeményezést a választási bizottság,

akkor a jogvitákról ez az új különbíróság fog dönteni.

A másik oldalon még nem egyértelmű, hogy az új különbíróságok bíráit hogyan fogják kiválasztani, de az már tavaly is látható volt, hogy a kormány szívesen ültetné a saját embereit a bírói székekbe.

Erről egyébként Trócsányi azt MTI szerint azt mondta hogy a

„bírói függetlenség rendkívül fontos, szenzitív kérdés, ezért a kodifikáció során sok szempontot kell figyelembe venniük.”

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.