2020-tól jönnek a különbíróságok, még az idén benyújtja az erről szóló törvényjavaslatot a kormány

POLITIKA
2018 szeptember 20., 13:20
comments 108

A bírói hatalomról rendezett konferencián beszélt Trócsányi László igazságügyi miniszter arról, hogy még az idén benyújtják a közigazgatási bíróság felállításáról szóló törvényjavaslatot, és hogy 2020. január 1-től indulhat az új rendszer.

A közigazgatási bíróságok felállítását 2016 nyara óta biztosan tervezgeti a kormány. Itt dőlnének el az állampolgárok és cégek, illetve az állami intézmények közötti jogviták.

Az átalakításnak két ok miatt van különös jelentősége.

Egyrészt mert ezek az új bíróságok dönthetnek majd egy csomó olyan ügyben, ami kiemelten fontos a politikának. Ha valaki vitatná például, hogy

  • tényleg Mészáros Lőrinc nyerte-e a közbeszerzést,
  • jogosan hagyta-e jóvá Andy Vajna újabb lapvásárlását a Médiatanács,
  • okkal utasította-e el a népszavazási kezdeményezést a választási bizottság,

akkor a jogvitákról ez az új különbíróság fog dönteni.

A másik oldalon még nem egyértelmű, hogy az új különbíróságok bíráit hogyan fogják kiválasztani, de az már tavaly is látható volt, hogy a kormány szívesen ültetné a saját embereit a bírói székekbe.

Erről egyébként Trócsányi azt MTI szerint azt mondta hogy a

„bírói függetlenség rendkívül fontos, szenzitív kérdés, ezért a kodifikáció során sok szempontot kell figyelembe venniük.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.