Idén 263 nap alatt 262 tömeges lövöldözés volt az Egyesült Államokban

fegyver
2018 szeptember 21., 03:17
comments 71

Csak az elmúlt két napban több lövöldözés is volt az Egyesült Államok különböző helyein: 

  • Los Angelesben egy iskola közelében kezdődött a lövöldözés, egy diák és egy iskolai alkalmazott súlyosan megsebesült;
  • a marylandi Baltimore mellett egy illatszerbolt és patika raktára mellett lőtt agyon három embert egy nő, aki önmagát is halálosan megsebesítette, 
  • a pennsylvaniai East Goshenban  pedig egy férfi a feleségét, a szüleit, majd önmagát lőtte agyon.

De a lövöldözéseket gyűjtő Gun Violence Archive adatai szerint ez sem számít különösen kirívónak az országban, idén eddig majdnem minden napra jutott egy tömeges lövöldözés. 2018 első 263 napjában 262 ilyen esetet regisztráltak. 

Pedig ez még csak nem is az összes incidens, mert a tömeges lövöldözésekhez csak azokat az eseteket számolják, ahol az elkövetőn kívül legalább négy ember megsebesült vagy meghalt. 

  • Tavaly összesen 346 tömeges lövöldözés volt az Egyesült Államokban, 
  • 2016-ban 382
  • 2015-ben pedig 335.

Az elmúlt 15 évben pedig több mint 1300 tömeges lövöldözést regisztráltak. De a tömeges lövöldözéseken kívül egyébként is nagyon magas a fegyverrel okozott halálesetek száma, így az Egyesült Államok is ott van a TOP 6-ban, ahol a legtöbben halnak meg lőfegyver miatt. Ebben a ligában még olyan országok szerepelnek, mint Brazília, Mexikó, Kolumbia, Venezuela vagy Guatemala. 

2016-ban az Egyesült Államokban 100 ezer emberre 10,6 fegyver általi haláleset jutott. Ugyanez az adat Svájcban 2,8 volt, Kanadában 2,1, Ausztráliában 1, Németországban 0,9, az Egyesült Királyságban 0,3, Japánban pedig 0,2. (via Vox)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.