Kárpátaljai magyarokat listáz hazaárulóként egy ukrán oldal

külföld
2018 szeptember 22., 11:06

Listázni kezdte az ukrán Mirotvorec nevű oldal az ukrán - magyar kettős állampolgárokat. A listát Csiszticsse (Tisztítótűz) névre keresztelték, és a lap Facebook oldalán helyezték el. 

Egyelőre öt kárpátaljai magyar szerepel rajta, mindannyian önkormányzati képviselők. Név és születési dátum mellett van, akinél fényképet és lakcímet is közölnek. Azt állítják róluk, hogy hazaárulók.

Ugyanez az oldal 2015-ben egy újságíró és egy képviselő adatait rakta ki azzal, hogy orosz ügynökök. Néhány nap múlva mindkét embert meggyilkolták.

Ukrajna tiltja a kettős állampolgárságot, de amióta Magyarország a határon túli magyaroknak egyszerűsített eljárással biztosítja ezt, nagyon sokan titokban felvették már a kárpátaljaiak közül. Az ukrán kormány szerint százezren is lehetnek ukrán állampolgárok, akik így jutottak magyar útlevélhez az elmúlt években. Ukrajna ezt rendszeresen panaszolja a magyar kormánynak, ám nem büntették az érintetteket.

A vita ezen a héten durvult el a két ország között az állampolgárság ügyében. Megjelent ugyanis egy videó, amely szerint a beregszászi magyar konzul irodájában, azaz Ukrajna területén is tettek magyar állampolgársági esküt néhányan. 

Az ukrán kormány szerint ezzel a magyar diplomata megsértette Ukrajna törvényeit, és követelik, hogy a magyar kormány hívja vissza a konzult, különben ki fogják utasítani. Válaszul Szijjártó Péter magyar külügyminiszter kiadott egy közleményt, miszerint teljesen törvényes az, ami a rejtett kamerás felvételen látszik. (karpatinfo.net)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.