Elbukott a népszavazáson a svájci fair food forradalom

Svájcban a vasárnapi szavazáson elbukott az a népszavazási kezdeményezés, ami a szigorúbb élelmiszeripari szabályok támogatására kötelezte volna a kormányt. Pedig a kezdetben nagyon népszerű volt Maya Graf zöldpárti képviselő kezdeményezése, miszerint az államnak jobb kellene támogatni a környezetkímélő, állatbarát és megfelelő munkakörülmények között készülő élelmiszerek előállítását. Ez ugyanúgy vonatkozott volna a Svájcon kívül termelt élelmiszerre, mint az ott feldolgozott termékekre. Hosszú távon minden alapanyagnak teljesítenie kellett volna a svájci standardokat.

Ugyanakkor a kormány és a üzletek vezetői az ötlet ellen kampányoltak. A javaslat kritikusai azzal érveltek, hogy mindez kontraproduktív lenne, megdrágítaná az élelmiszerek árát, ráadásul meg sem lehetne valósítani rendesen. Így a kezdeti lelkesedés is apadni kezdett, a kezdeti 80 százalékos támogatottság az utóbbi felmérésekben már 50 százalék körülire csökkent. 

A vasárnapi szavazás utáni felmérések pedig azt mutatják, hogy 64 százalék nemet mondott a fair food forradalomra.

Svájcban már így is nagyon drágának számít az élelmiszer, az Eurostat adatai szerint a svájciaknak az átlagos európai ár két és félszeresét kell kifizetniük a húsért. (Spiegel)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.