Elbukott a népszavazáson a svájci fair food forradalom

Svájcban a vasárnapi szavazáson elbukott az a népszavazási kezdeményezés, ami a szigorúbb élelmiszeripari szabályok támogatására kötelezte volna a kormányt. Pedig a kezdetben nagyon népszerű volt Maya Graf zöldpárti képviselő kezdeményezése, miszerint az államnak jobb kellene támogatni a környezetkímélő, állatbarát és megfelelő munkakörülmények között készülő élelmiszerek előállítását. Ez ugyanúgy vonatkozott volna a Svájcon kívül termelt élelmiszerre, mint az ott feldolgozott termékekre. Hosszú távon minden alapanyagnak teljesítenie kellett volna a svájci standardokat.

Ugyanakkor a kormány és a üzletek vezetői az ötlet ellen kampányoltak. A javaslat kritikusai azzal érveltek, hogy mindez kontraproduktív lenne, megdrágítaná az élelmiszerek árát, ráadásul meg sem lehetne valósítani rendesen. Így a kezdeti lelkesedés is apadni kezdett, a kezdeti 80 százalékos támogatottság az utóbbi felmérésekben már 50 százalék körülire csökkent. 

A vasárnapi szavazás utáni felmérések pedig azt mutatják, hogy 64 százalék nemet mondott a fair food forradalomra.

Svájcban már így is nagyon drágának számít az élelmiszer, az Eurostat adatai szerint a svájciaknak az átlagos európai ár két és félszeresét kell kifizetniük a húsért. (Spiegel)