Elbukott a népszavazáson a svájci fair food forradalom

Svájcban a vasárnapi szavazáson elbukott az a népszavazási kezdeményezés, ami a szigorúbb élelmiszeripari szabályok támogatására kötelezte volna a kormányt. Pedig a kezdetben nagyon népszerű volt Maya Graf zöldpárti képviselő kezdeményezése, miszerint az államnak jobb kellene támogatni a környezetkímélő, állatbarát és megfelelő munkakörülmények között készülő élelmiszerek előállítását. Ez ugyanúgy vonatkozott volna a Svájcon kívül termelt élelmiszerre, mint az ott feldolgozott termékekre. Hosszú távon minden alapanyagnak teljesítenie kellett volna a svájci standardokat.

Ugyanakkor a kormány és a üzletek vezetői az ötlet ellen kampányoltak. A javaslat kritikusai azzal érveltek, hogy mindez kontraproduktív lenne, megdrágítaná az élelmiszerek árát, ráadásul meg sem lehetne valósítani rendesen. Így a kezdeti lelkesedés is apadni kezdett, a kezdeti 80 százalékos támogatottság az utóbbi felmérésekben már 50 százalék körülire csökkent. 

A vasárnapi szavazás utáni felmérések pedig azt mutatják, hogy 64 százalék nemet mondott a fair food forradalomra.

Svájcban már így is nagyon drágának számít az élelmiszer, az Eurostat adatai szerint a svájciaknak az átlagos európai ár két és félszeresét kell kifizetniük a húsért. (Spiegel)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.