Extrém pecatúra: 49 napig hánykolódott a nyílt tengeren az indonéz tinédzser egy elszabadult halászkunyhóban

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

49 napig sodródott a nyílt tengeren - az idő nagy részében élelem és víz nélkül - egy 19 éves indonéz halász, aki közben legalább 10 olyan hajóval is talákozott, ami nem vette őt észre, míg végre kimentették.

Aldi Novel Adilangnak az volt a szerencséje, hogy az extrém munkája miatt szokva volt az egyedülléthez a nyílt tengeren. A fiú ugyanis egy rompongnak nevezett speciális halászmódszerrel dolgozott. 

Ez annyit jelent, hogy a parttól több, mint 100 kilométerre jókora háló-csapdarendszert rögzítettek a fenékhez horgonyokkal és bójákkal, aminek a része egy tutajszerűségre épített kis fakunyhó. Ebben lakott a fiú, akinek az volt a munkája, hogy esténként erős fényű lámpákat gyújtson, amik a csapdába csalják a halakat. A halászcég hetente küldött ki egy hajót, hogy az kiszedje a halakat a hálóból és élelmet, vizet és a generátorhoz szükséges üzemanyagot vigyen a halásznak.

Csakhogy egy nyár végi vihar leszakította a tutajt a köteleiről és elsodorta Adilangot. A fiúnak csak néhány napra való élelme és vize volt. Miután ezek elfogytak, úgy élte túl, hogy a nála lévő felszereléssel horgászott, a zsákmányt pedig a kunyhó faanyagát meggyújtva sütötte meg. Inni úgy ivott, hogy a tengervizet átszűrte a ruháin, hogy a sótartalom legalább egy részét kiszűrje belőle.

A fiú útközben egy idő múlva az edzettsége ellenére kétségbeesett és állítása szerint az öngyilkosság is megfordult a fejében. Nem javította a kedvét, hogy legalább tíz olyan nagy hajót látott útközben, amik nem vették észre őt. Az sem, amelyik végül felvette, de ennek végül képes volt SOS-jelzést adni a kunyhóban lévő rádión.

A hosszú utazás itt még nem ért véget, a tinédzser ugyanis Japánig utazott a hajóval, majd onnan reptették haza.Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.