Hongkongban betiltották a függetlenségi pártot

Először tiltottak be pártot Hongkongban, mióta visszatért Peking ellenőrzése alá.

A Kínától való függetlenedést szorgalmazó, nem nagy, de ismert Hongkongi Nemzeti Pártnak nincs képviselője a törvényhozásban, és csak néhány tucat tagja van. A hongkongi biztonsági hivatal rövid közleménye szerint a két éve alapított párt működését betiltották, amit azzal indokoltak, hogy 

fenyegetést jelent a nemzetbiztonságra. 

Andy Chan, a párt vezetője beszél egy 2016-os tüntetésenFotó: ANTHONY WALLACE/AFP

A CNN szerint ezentúl tilos a párt tagjának lenni, eljárni a nevében, vagy pénzügyi támogatást gyűjteni neki. A rendelkezés megsértőit akár három év szabadságvesztéssel és több mint 3 millió forintnak megfelelő pénzbírsággal sújthatják.

A döntés nem hirtelen született, a helyi hatóságok már júliusban felvetették a szabad és független Hongkong megteremtését sürgető tömörülés betiltását, mivel a függetlenedésre történő felhívása fenyegetést jelenthet a nemzet- és közbiztonságra, illetve a közrendre. A hongkongi hatóságok már korábban is korlátozó intézkedéseket vezettek be a párttal szemben, két éve eltiltották vezetőjét attól, hogy induljon a helyi parlamenti választáson. Ezt azzal indokolta a hongkongi kormány, hogy 

a jelölteknek el kell ismerniük: Hongkong elszakíthatatlan része Kínának. Ellenkező esetben nem indulhatnak a választáson.

Hongkongban 21 éve vonták le a brit lobogót, de különleges közigazgatási terület maradt. A totális digitális diktatúrát kiépítő pekingi kormány egyre szorosabbra vonja az ellenőrzést, de még mindig vannak az anyaországban elképzelhetetlen szabadságjogok, például a véleménynyilvánítás, a gyülekezés és a választás szabadsága. A párt betiltása figyelmeztet ezeknek a jogoknak a korlátaira. (Guardian, MTI)