3677 szexuális erőszakot ismert el a német püspöki konferencia

Németországban négy éven keresztül tartó nyomozás eredményéről számolt be a német katolikus egyházat vezető Reinhard Marx püspök a német püspöki konferencia soros ülésén Fulda városában. 

Korábban a jelentés részletei már kiszivárogtak a sajtóba, de hivatalosan most mutatták be az egyházon belüli szexuális elnyomásról szóló nyomozás eredményeit. 

Középen Reinhard Marx megnyitja az egyházon belüli szexuális erőszakot tárgyaló püspöki konferenciát 2018 szeptember 25-énFotó: ARNE DEDERT/dpa Picture-Alliance/AFP

A sajtótájékoztatóról szóló Deutsche Welle tudósítása szerint az eredmények arra vezették az egyház vezetőit, hogy átfogó reformokat kezdeményezzenek az egyházon belül.  

A püspöki konferencia által még 2014-ben kezdeményezett nyomozás az alábbi megállapításokra jutott: 

  • 1946 és 2014 között, azaz közel 70 év alatt 1670 pap (az összes aktív német pap és egyházi beosztott 4,4 százaléka) zaklatott szexuálisan gyerekeket, tanítványokat. 
  • 3677 áldozata volt a zaklatásoknak, többségük fiú. 
  • Hat eset közül átlag egynél merül fel konkrét szexuális erőszak vádja.
  • Az esetek több mint 60 százalékában a zaklatót sosem vonták felelősségre. 
  • A zaklatások és a zaklatottak száma ennél sokkal magasabb is lehet. A vizsgálat vezetői támadták az egyházat, amiért nem engedtek hozzáférést az összes intézményhez, így köztük több iskolához és gyermekotthonhoz sem. 
  • Alighanem az egyházvezetés is tudott a zaklatások jelentős részéről, mert amikor fény derült egy-egy esetre, a zaklató papot gyakran más egyházközösséghez helyezték át, anélkül, hogy a közösséget tájékoztatták volna előéletéről. 

Katarina Barley német igazságügyi miniszter sokkoló nevezte a jelentést, és jelezte, hogy amit megtudtak, az alighanem csak a jéghegy csúcsa. Arra kérte az egyházat, hogy vállaljon felelősséget több évtizeden át tartó titkolózás, fedezés és tagadás miatt azzal, hogy segítik az államügyészek munkáját az egyes felelősségrevonások során. 

Reinhard Marx bíboros, a püspöki konferencia vezetője fordulópontnak nevezte a napot az egyház történetében, feladatuk pedig most a bizalom újjáépítése az emberekben és híveikben. 

Az illetékes német kormánymegbízott  Johannes-Wilhelm Rörig szerint az egyháznak kárpótlást is kell fizetnie az áldozatoknak, akik mai napig szenvednek a rajtuk ejtett sebek miatt. (Deutsche Welle