A két tulajdonos közül a KDNP-s Oltyán Józsefnek lehet nagyobb ráhatása az Index ügyeire

Média
2018 szeptember 25., 16:24
comments 78

A KDNP-s Oltyán Józsefnek van döntő szava, ha valamilyen vitás kérdés merül fel az Index mögötti cégek működésével kapcsolatban, derítette ki a G7

Amikor a múlt héten bejelentették, hogy Ziegler Gábor, az Index hirdetéseit eddig is szervező CEMP Sales House igazgatója és Oltyán József, a KDNP Bács-Kiskun megyei szervezetének elnökségi tagja megvették Spéder Zoltántól a portál mögött álló cégeket, úgy tűnt, hogy kettejük között egyenlőek az erőviszonyok, hiszen mindketten  50-50 százalékos részesedést szereztek. 

photo_camera Grafika: Tbg

De miután a G7 megnézte a CEMP-X legutóbbi közgyűlésének a jegyzőkönyvét, úgy tűnik, ha valamilyen vitás kérdés lenne a tulajdonosok között, mégis Oltyán felé billenne a mérleg. 

Bár a birtokolt részvényeik alapján mindkét tulajdonosnak 51-51 szavazata van, egy szavazat pedig közös, 

de ezt a véleménykülönbség esetén döntő szavazatnak számító részvényt Oltyán József birtokolja. 

Ziegler egyébként a G7-nek azt mondta, hogy

„esetileg alakult így”

amikor arról kérdezték, hogyan dőlt el, hogy kihez kerül a felvásárolt milliárdos cégbirodalomban a végső döntések joga.

A lap szerint cégjogilag nem életszerű, hogy a tulajdonosok mindig mindenben egyetértenének, így mégis a KDNP-s médiavállalkozó szava lehet a döntő. Róla egyébként Ziegler is azt mondta, hogy „a tőkemozgósítási képessége is jóval nagyobb, mint az enyém”. Az máig nem tisztázott, hogy Olytánék pontosan milyen pénzből vásárolták meg az Index mögött álló cégeket, tehát honnan tudta olyan jól mozgósítani a tőkét a KDNP-s vállalkozó.

A CEMP-X alapszabálya alapján a G7 arra jutott, hogy Oltyán és Ziegler önállóan is eljárhatnak a cég ügyeiben, nem kell együtt dönteniük, és valószínűleg szindikátusi szerződést kötöttek arról, hogy ki fog fellépni a közös részvény képviselőjeként.

A kettejük közötti erőviszonyok azért is sokat számítanak, mert megszerezték az Index alapítványát, a Magyar Fejlődésért Alapítványt alapító NP Nanga Parbat 17 Zrt.-t is, amin keresztül akár az alapítvány kuratóriumára, és ezen keresztül az Indexre is hatással lehetnek

UPDATE: A cikk megjelenése után, szeptember 25-én a Cemp-x Zrt., korábbi gépelési hibákra hivatkozva, megismételt közgyűlést tartott. A G7.hu cikke szerint a megismételt közgyűlésről szóló dokumentumokban már nem Oltyán Józsefet, hanem Ziegler Gábort tüntették fel a közös részvény képviselőjeként. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.