A két tulajdonos közül a KDNP-s Oltyán Józsefnek lehet nagyobb ráhatása az Index ügyeire

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A KDNP-s Oltyán Józsefnek van döntő szava, ha valamilyen vitás kérdés merül fel az Index mögötti cégek működésével kapcsolatban, derítette ki a G7

Amikor a múlt héten bejelentették, hogy Ziegler Gábor, az Index hirdetéseit eddig is szervező CEMP Sales House igazgatója és Oltyán József, a KDNP Bács-Kiskun megyei szervezetének elnökségi tagja megvették Spéder Zoltántól a portál mögött álló cégeket, úgy tűnt, hogy kettejük között egyenlőek az erőviszonyok, hiszen mindketten  50-50 százalékos részesedést szereztek. 

Grafika: Tbg

De miután a G7 megnézte a CEMP-X legutóbbi közgyűlésének a jegyzőkönyvét, úgy tűnik, ha valamilyen vitás kérdés lenne a tulajdonosok között, mégis Oltyán felé billenne a mérleg. 

Bár a birtokolt részvényeik alapján mindkét tulajdonosnak 51-51 szavazata van, egy szavazat pedig közös, 

de ezt a véleménykülönbség esetén döntő szavazatnak számító részvényt Oltyán József birtokolja. 

Ziegler egyébként a G7-nek azt mondta, hogy

„esetileg alakult így”

amikor arról kérdezték, hogyan dőlt el, hogy kihez kerül a felvásárolt milliárdos cégbirodalomban a végső döntések joga.

A lap szerint cégjogilag nem életszerű, hogy a tulajdonosok mindig mindenben egyetértenének, így mégis a KDNP-s médiavállalkozó szava lehet a döntő. Róla egyébként Ziegler is azt mondta, hogy „a tőkemozgósítási képessége is jóval nagyobb, mint az enyém”. Az máig nem tisztázott, hogy Olytánék pontosan milyen pénzből vásárolták meg az Index mögött álló cégeket, tehát honnan tudta olyan jól mozgósítani a tőkét a KDNP-s vállalkozó.

A CEMP-X alapszabálya alapján a G7 arra jutott, hogy Oltyán és Ziegler önállóan is eljárhatnak a cég ügyeiben, nem kell együtt dönteniük, és valószínűleg szindikátusi szerződést kötöttek arról, hogy ki fog fellépni a közös részvény képviselőjeként.

A kettejük közötti erőviszonyok azért is sokat számítanak, mert megszerezték az Index alapítványát, a Magyar Fejlődésért Alapítványt alapító NP Nanga Parbat 17 Zrt.-t is, amin keresztül akár az alapítvány kuratóriumára, és ezen keresztül az Indexre is hatással lehetnek

UPDATE: A cikk megjelenése után, szeptember 25-én a Cemp-x Zrt., korábbi gépelési hibákra hivatkozva, megismételt közgyűlést tartott. A G7.hu cikke szerint a megismételt közgyűlésről szóló dokumentumokban már nem Oltyán Józsefet, hanem Ziegler Gábort tüntették fel a közös részvény képviselőjeként. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.