Czunyiné a joggal való visszaélésnek tartja, hogy a Migration Aid párttá alakul

politika
2018 szeptember 26., 08:35
comments 492

Egészen sajátos jogértelmezésbe fogott szerdán Czunyiné Bertalan Judit, a parlament igazságügyi bizottságának fideszes alelnöke. Értelmezésében ugyanis a joggal való visszaélés az, ha valakik élnek törvény adta jogukkal, és pártot alapítanak. Czunyiné erre annak apropóján jutott, hogy a Migration Aid civil szervezet nemrég bejelentette, hogy párttá alakulnak. A szervezet azért döntött így, mert a kormánytöbbség által elfogadott különadó törvény alapján azok a civil szervezetek, amelyek a törvény homályos megfogalmazása szerint a bevándorlást támogatják, különadó megfizetésére kötelesek. Pártokra nem vonatkozik a különadótörvény - ugyanakkor a hatályos magyar törvények szerint még szabad a pártalapítás.

Czunyi szerint viszont a Migration Aid "visszaél" a joggal, amikor él a jogszabályok adta törvényes lehetőségeivel. Szerinte ez ugyanis adókikerülés. Egészen pontosan azt állította, hogy a Migration Aid, amit ő persze "Soros-szervezetnek" nevezett, "vállaltan akar jogsértést elkövetni az adóelkerülés érdekében". Azt nyilatkozatában nem részletezte, hogy milyen jogsértést követ el bárki, aki pártot akar alapítani, ami Magyarországon még mindig törvény adta joga bárkinek.

Az igazságügyi bizottság mindenesetre tíz igen szavazattal, egy nem és egy tartózkodás ellenében állásfoglalást fogadott el, amelyben felkérte az Igazságügyi Minisztériumot, hogy más minisztériumok bevonásával "lépjen fel a bevándorláspárti szervezetek szabályszerű működése érdekében". Szabályszerű működés alatt Czunyi a nyáron elfogadott bevándorlási különadóról szóló törvény betartását érti. A törvényjavaslat miatt amúgy a Helsinki Bizottság az Alkotmánybírósághoz és a strasbourgi bírósághoz fordult.

A kormányt a bizottság ülésén képviselő Völner Pál államtitkár mindenesetre biztosította a testületet, hogy a kabinet megvizsgálja a jogi kereteket. A bevándorlási különadót a törvény alapján szeptember 17-ig kellett volna megfizetni a "bevándorlást támogató" szervezeteknek, de Czunyiné értesülései szerint a NAV-ba ezen a címen nem nagyon érkezett befizetés. A Migration Aid amúgy a NAV-tól kért állásfoglalást, hogy vajon rájuk vonatkozik-e a különadó, de nem kaptak választ. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.