Czunyiné a joggal való visszaélésnek tartja, hogy a Migration Aid párttá alakul

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Egészen sajátos jogértelmezésbe fogott szerdán Czunyiné Bertalan Judit, a parlament igazságügyi bizottságának fideszes alelnöke. Értelmezésében ugyanis a joggal való visszaélés az, ha valakik élnek törvény adta jogukkal, és pártot alapítanak. Czunyiné erre annak apropóján jutott, hogy a Migration Aid civil szervezet nemrég bejelentette, hogy párttá alakulnak. A szervezet azért döntött így, mert a kormánytöbbség által elfogadott különadó törvény alapján azok a civil szervezetek, amelyek a törvény homályos megfogalmazása szerint a bevándorlást támogatják, különadó megfizetésére kötelesek. Pártokra nem vonatkozik a különadótörvény - ugyanakkor a hatályos magyar törvények szerint még szabad a pártalapítás.

Czunyi szerint viszont a Migration Aid "visszaél" a joggal, amikor él a jogszabályok adta törvényes lehetőségeivel. Szerinte ez ugyanis adókikerülés. Egészen pontosan azt állította, hogy a Migration Aid, amit ő persze "Soros-szervezetnek" nevezett, "vállaltan akar jogsértést elkövetni az adóelkerülés érdekében". Azt nyilatkozatában nem részletezte, hogy milyen jogsértést követ el bárki, aki pártot akar alapítani, ami Magyarországon még mindig törvény adta joga bárkinek.

Az igazságügyi bizottság mindenesetre tíz igen szavazattal, egy nem és egy tartózkodás ellenében állásfoglalást fogadott el, amelyben felkérte az Igazságügyi Minisztériumot, hogy más minisztériumok bevonásával "lépjen fel a bevándorláspárti szervezetek szabályszerű működése érdekében". Szabályszerű működés alatt Czunyi a nyáron elfogadott bevándorlási különadóról szóló törvény betartását érti. A törvényjavaslat miatt amúgy a Helsinki Bizottság az Alkotmánybírósághoz és a strasbourgi bírósághoz fordult.

A kormányt a bizottság ülésén képviselő Völner Pál államtitkár mindenesetre biztosította a testületet, hogy a kabinet megvizsgálja a jogi kereteket. A bevándorlási különadót a törvény alapján szeptember 17-ig kellett volna megfizetni a "bevándorlást támogató" szervezeteknek, de Czunyiné értesülései szerint a NAV-ba ezen a címen nem nagyon érkezett befizetés. A Migration Aid amúgy a NAV-tól kért állásfoglalást, hogy vajon rájuk vonatkozik-e a különadó, de nem kaptak választ. (Via MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.