Czunyiné a joggal való visszaélésnek tartja, hogy a Migration Aid párttá alakul

Egészen sajátos jogértelmezésbe fogott szerdán Czunyiné Bertalan Judit, a parlament igazságügyi bizottságának fideszes alelnöke. Értelmezésében ugyanis a joggal való visszaélés az, ha valakik élnek törvény adta jogukkal, és pártot alapítanak. Czunyiné erre annak apropóján jutott, hogy a Migration Aid civil szervezet nemrég bejelentette, hogy párttá alakulnak. A szervezet azért döntött így, mert a kormánytöbbség által elfogadott különadó törvény alapján azok a civil szervezetek, amelyek a törvény homályos megfogalmazása szerint a bevándorlást támogatják, különadó megfizetésére kötelesek. Pártokra nem vonatkozik a különadótörvény - ugyanakkor a hatályos magyar törvények szerint még szabad a pártalapítás.

Czunyi szerint viszont a Migration Aid "visszaél" a joggal, amikor él a jogszabályok adta törvényes lehetőségeivel. Szerinte ez ugyanis adókikerülés. Egészen pontosan azt állította, hogy a Migration Aid, amit ő persze "Soros-szervezetnek" nevezett, "vállaltan akar jogsértést elkövetni az adóelkerülés érdekében". Azt nyilatkozatában nem részletezte, hogy milyen jogsértést követ el bárki, aki pártot akar alapítani, ami Magyarországon még mindig törvény adta joga bárkinek.

Az igazságügyi bizottság mindenesetre tíz igen szavazattal, egy nem és egy tartózkodás ellenében állásfoglalást fogadott el, amelyben felkérte az Igazságügyi Minisztériumot, hogy más minisztériumok bevonásával "lépjen fel a bevándorláspárti szervezetek szabályszerű működése érdekében". Szabályszerű működés alatt Czunyi a nyáron elfogadott bevándorlási különadóról szóló törvény betartását érti. A törvényjavaslat miatt amúgy a Helsinki Bizottság az Alkotmánybírósághoz és a strasbourgi bírósághoz fordult.

A kormányt a bizottság ülésén képviselő Völner Pál államtitkár mindenesetre biztosította a testületet, hogy a kabinet megvizsgálja a jogi kereteket. A bevándorlási különadót a törvény alapján szeptember 17-ig kellett volna megfizetni a "bevándorlást támogató" szervezeteknek, de Czunyiné értesülései szerint a NAV-ba ezen a címen nem nagyon érkezett befizetés. A Migration Aid amúgy a NAV-tól kért állásfoglalást, hogy vajon rájuk vonatkozik-e a különadó, de nem kaptak választ. (Via MTI)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.